aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

MIesięcznik do pobrania za SMS

Start > Miesięcznik Optymalni > MIesięcznik do pobrania za SMS
POMIDORY

Najlepsze pomidory robione są następnym sposobem: porozrywać i rozgotować zupełnie dojrzałe pomidory bez wody w rondlu, następnie przefasować przez sito, wlać w suche butelki, które należy obwiązać pęcherzem i zagotować tak, jak konserwy w kociołku z zimną wodą, rachując od zagotowania wody minut 20. Trzymać butelki w suchej piwnicy, a w zimie będą się używać jak świeże, lejąc już gotowe do zupy, z którą raz tylko zagotować trzeba.
ZAPRAWA POMIDOROWA DO SOSÓW NA ZIMĘ

Pięć funtów dojrzałych i czysto obtartych pomidorów oraz jeden funt obranej i w talarki pokrajanej cebuli upiec pod blachą i przefasować; poczem na mocnym ogniu gotować godzinę pilnując, żeby się nie przypaliły. Wziąść utłuczonych i przesianych: jeden łut soli, ćwierć łuta goździków, ćwierć łuta pieprzu zwyczajnego, tyleż angielskiego, ćwierć łuta muszkatołowej gałki, tyleż kajenny, ćwierć funta cukru, dolać pół kwarty winnego octu, wrzucić jeden ząbek utartego czosnku, trzy listki bobkowe; to wszystko dobrze wymięszać z pomidorami i smażyć na wolnym ogniu godzin trzy. Zlać w słoiki po ostudzeniu, zawiązać pęcherzem. Smażenie to powinno się odbywać w naczyniu glinianem. Do wszystkich ostrych sosów i do każdej pieczeni wołowej lub baraniej, włożyć łyżkę tej zaprawy.



Zakup miesięcznika Optymalni
top