aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

o naszym patronie

Start > Optymalni > Skąd jesteśmy? > o naszym patronie
GRUSZKI (kompot ostry)

Dwa są najlepsze gatunki gruszek do marynowania w occie: bergamotki i muszkatółki; można jednak użyć i jeszcze trzeciego, to jest pasówek. Obrać gruszki jak najcieniej i oczyścić z wewnątrz, o ile się dadzą. Bergamotki i pasówki można przekrawać na połowy, gdyż to są dość duże gruszki, muszkatołówki zaś są bardzo drobne, zostawia się więc w całości. W proporcji ilości gruszek, z powodu bowiem różnej ich wielkości nie można oznaczyć miary, trzeba tylko uważać, aby zawsze sosu było pod dostatkiem, wziąść na garść gruszek półtory kwarty octu, trzy funty cukru, nieco goździków i cynamonu, przegotować, wrzucić gruszki niech się gotują, dopóki miękkie nie będą; gotować się muszą na wolnym ogniu blisko godzinę, wtedy wybrać łyżką durszlakową na sito, niech dobrze osiąkną; sos zaś wygotować ostatecznie, wyszumować, i gdy ostygnie nalać na gruszki, które w słoju ułożone być powinny. Po kilu dniach sos zlać z gruszek, zagotować parę razy i ostudzonym polać powtórnie gruszki. Można to jeszcze powtórzyć trzeci raz po dwóch dniach, a po ostudzeniu obwiązać pęcherzem i schować w suche miejsce. Drugi sposób: Nieobierane gruszki kładąc w zimną wodę obgotować, a potem obrać, nagotować kwartę octu na garniec gruszek z 2 funtami cukru, rzucić cynamonu i goździków, włożyć osiąknięte gruszki, niech się parę razy zagotują, wylać razem na miskę, a gdy ostygną, w słoju obwiązanym pęcherzem w suchym miejscu schować. Za kilka dni jeszcze raz sos przegotować.



Zakup miesięcznika Optymalni
top