aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Arkadie

Start > Medycyna > Arkadie
Wątróbka wieprzowa w sosie śmietankowo-koperkowym

500 g wątroby wieprzowej
200 g cebuli
80 g smalcu
250 g śmietany 30%
1 łyżeczka mąki (5g)
pęczek koperku zielonego
listek bobkowy, ziele angielskie,
sól i pieprz - do smaku


Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, lekko szklimy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski wątrobę, obsmażamy około 3-5 minut z przyprawami. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i zatrzepujemy wątrobę. Całość zagotowujemy, a na koniec trochę solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy śmietanę i pokrojony koperek. Warto wiedzieć, że potrawa ta zapobiega niedokrwistości, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci, poprawia wzrok. Polecana jest w profilaktyce chorób gruczołu prostaty. Zawiera witaminy – A, E, C, B1, B2, B6, PP i składniki mineralne – wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas, cynk. SMACZNEGO!

W 100 g potrawy:
Białko 23,2
Tłuszcz 32,6
Węglowodany 5,6
Stosunek B : T : W
1 : 1,4 : 0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top