aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Ze świata nauki

Start > Ze świata nauki
Grzanki do rosołu z parmezanem

80 g bagietki
30 g masła
40 g tartego parmezanu
Długą bułkę montową, zwaną krakowską, obetrzeć z lekka na tarce, pokrajać na cieniutkie plasterki, ale ponieważ to trudno idzie, więc lepiej mieć dwa noże, jednym smarować bułkę młodem, bardzo dobrym masłem, a drugim odkrawać zaraz cienkie grzanki: masło nie powinno być zbyt twarde. Posmarowawszy potrzebną ilość, posypać każdą tartym, zielonym serem lub kto lubi parmezanem, a można nawet szwajcarskim; najlepsze jednak zagranicznym, zielonym. Tak posypane ułożyć na blachę i wstawić tylko na 10 minut w piec średnio gorący. Gdy obeschną i zaczną chrupieć, wyjąć. Wyborne są te grzanki nie tylko do zup, ale i na przekąskę po wódce można je podawać. Powinny być dobrze suche.

W 100 g potrawy: Białko 10 Tłuszcz 27 Węglowodany 30,8 Stosunek B : T : W 1 : 2,7 : 3,1



Zakup miesięcznika Optymalni
top