aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

W bieżącym numerze

Start > Miesięcznik Optymalni > W bieżącym numerze
Kotlet z ryb lub śledzi

500 g śledzi
30 g cebuli
20 g bułki
0,5 l mleka (do zamoczenia bułki i moczenia śledzi)
1 żółtko (20 g)
1 jajko (50 g)
20 g masła
pieprz, sól – do smaku
20 g bułki tartej
50 g masła do smażenia
Kotlety z ryb i ze śledzi robi się jednakowo. Najlepsze kotlety są z suma. Wziąwszy funt tej ryby, oczyścić, wyjąć ości i posolić. O ile mają być użyte śledzie, to należy je przede wszystkim moczyć przez 24 godziny. Przesmażyć pod pokrywą trochę tartej, pieczonej cebuli i kiedy ostygnie – wrzucić usiekaną na maść rybę lub śledzie, dołożyć bułki moczonej w mleku i wyciśniętej z wilgoci, trochę pieprzu, łyżkę masła i jedno żółtko, mieszać długo aż masa zbieleje i zrobi się pulchna, potem robić na stolnicy posypanej mąką kotlety podługowate, podobne do siekanych z mięsa, maczać w rozbitym z wodą jajku, posypać tartą, przesianą bułką wymieszaną z mąką i smażyć na wrzącym, klarowanym maśle. Do takich kotletów podaje się sos rumiany, kaparowy lub korniszonowy.

funt - ok. 500 g



W 100 g potrawy:

Białko 14,7

Tłuszcz 16,4

Węglowodany 4,3

Stosunek B : T : W 1 : 1,1 : 0,3



Zakup miesięcznika Optymalni
top