aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Truskawkowa pychotka

250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30%
300 g truskawek
25 g biszkoptów
1 cukier waniliowy
1 galaretka cytrynowa
25 g rumu lub likieru
Serek mascarpone utrzeć z cukrem waniliowym. W 120 g wrzątku rozpuoecić galaretkę i ostudzić ją. Zimną dodać pomału do serka i dobrze wymieszać. Ubić na sztywno oemietanę i również dodać do masy serowej. Do salaterki kładziemy częoeć masy, na nią układamy namoczone w rumie biszkopty, na biszkopty układamy oecioele truskawki lub inne owoce sezonowe (maliny, jagody, jeżyny), a potem resztę masy. Na wierzchu układamy resztę truskawek oraz posypujemy ca- łooeć wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Warto wiedzieć, że potrawa ta przeciwdziała zaparciom, oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiega osteoporozie, poprawia pamięć i koncentrację. Posiada wiele składników mineralnych m.in.: wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, potas, cynk. Z podanych składników otrzymujemy około 6-8 porcji.

Smacznego!

W 100 g potrawy: Białko 22 Tłuszcz 160 Węglowodany 60

Stosunek B : T : W 1 : 7,3 : 2,8



Zakup miesięcznika Optymalni
top