aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Pomidory po włosku

10 pomidorów (1700 g)
100 g bułki tartej
50 ml oliwy z oliwek
2 żółtka (40 g)
ząbek czosnku
sól, pieprz - do smaku

Dojrzałe pomidory skroić z wierzchu, wybrać ze środka mięso, odrzucić pestki, na 10 pomidorów wziąć ćwierć funta tartej bułki, nalać na nią tyle dobrej oliwy, aby dobrze nasiąkła, włożyć owo mięso pomidorowe, soli, pieprzu, tyle co łebek od szpilki czosnku tartego i dwa żółtka. Wymieszać dokładnie, nakłaść w pomidory, przykryć ściętymi denkami, ułożyć na półmisek blaszany, oliwą polany i wstawić do pieca na górną kondygnację, aby się upiekły. Francuzi i Włosi zawsze używają do pomidorów czosnku.

 

półkwaterek – 1/8 l

pół funta – ok. 25 dag

ćwierć funta – ok. 12 dag

 

W 100 g potrawy:

Białko  1,8

Tłuszcz 3,6

Węglowodany  7,4

 

Stosunek B : T :  W       1 : 2 : 4,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top