aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Napisali o nas

Start > Optymalni > Napisali o nas
Zraziki naprędce

250 g mięsa z łopatki
1 cebula (50 g)
125 ml słodkiej śmietany 30%
pieprz biały, sól – do smaku

Wziąć pół funta bardzo miękkiego mięsa, polędwicy, krzyżowego albo pieczeni miękkiej, pokrajać na kawałki wielkości orzecha włoskiego, każdy z nich rozbić jak tylko się da najlepiej, choćby i w drobne kawałki, następnie wszystko razem znowu rozbić dobrze ubijaczką drewnianą. Posolić, popieprzyć, włożyć jedną cebulę utartą na tarce, posypać łyżką mąki i wszystko wymieszać doskonale. W rondel lub na patelnię miedzianą położyć łyżkę masła, zagotować mocno,

a gdy się zaczyna rumienić – wrzucić przygotowane mięso i zaraz zacząć go łyżką mieszać, żeby się nie zbijało razem, lecz żeby wszystkie kawałki się wymieszały i straciły czerwoność świeżego mięsa. Wtedy wlać w to półkwaterek słodkiej śmietanki surowej, wymieszać, zagotować razem i podać. Należy tylko pilnować, aby się mięso zbyt długo nie smażyło.

 

W 100 g potrawy:

Białko  10,8

Tłuszcz 22,1

Węglowodany  1,7

 

Stosunek B : T :  W       1 : 2 : 0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top