aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Orzechy zamiast tabletek

Start > Nasze inicjatywy > Święto Orzecha > Orzechy zamiast tabletek
Sałata z kartofli podług Dumasa

10 średnich ziemniaków (ok. 1 kg)
1 średni seler (ok. 300 g)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 kieliszek białego wytrawnego wina
pęczek szczypiorku (ok. 20 g)
natka pietruszki
sól, pieprz - do smaku

Odparzyć 10 obranych kartofli średnich i ugotować w rosole w całości. Po ugotowaniu pokrajać w plasterki i póki gorące posolić, popieprzyć, wlać dobrej oliwy najmniej 3 łyżki i łyżkę octu winnego, bardzo mocnego. Oddzielnie ugotować jeden holenderski seler w łupinie, obrać do czysta, poszatkować cienko, dalej posiekać drobniutko dużo szczypiorku i odrobinę pietruszki. Wymieszać z kartoflami. Dolać kieliszek białego wina francuskiego i zostawić w spokoju, aby się sałata zmacerowała z godzinę lub dwie. Zamiast szczypiorku można użyć cebuli białej hiszpańskiej, sprzedawanej w składach delikatesów, którą cieniutko poszatkować, biorąc jedną małą na tę porcję, ale wtedy oliwy łyżkę lub więcej. Dumas każe dodać do tej sałaty 6 gotowanych ostryg.

 

W 100 g potrawy:

Białko 1,3

Tłuszcz           3,7

Węglowodany           12

 

Stosunek B : T :  W    1 : 2,9 : 9,5



Zakup miesięcznika Optymalni
top