aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Kuchnia Kazimierza Wielkiego

Start > Nasze inicjatywy > Kuchnia Kazimierza Wielkiego
Sałata zielona a`la Zamoyski

1 sałata zielona (ok. 300 g)
1 ząbek czosnku
1 kromka chleba
2 żółtka (40 g)
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
pieprz biały, sól - do smaku

Świeżą sałatę główkową, o ile można najżółtszą obrać, opłukać i w czystą serwetę włożyć, a ująwszy ją za cztery końce, potrząsnąć, aby sałatę z wody osączyć. Usmażyć na maśle cienką grzankę chleba, natartą przed smażeniem czosnkiem, położyć ją wystudzoną na salaterce, gdzie ma być zaprawiana sałata. Na tej grzance ułożyć sałatę i przykryć talerzem, niech tak poleży godzinę. Wtedy wyrzucić chleb, a na osobnej miseczce rozbić na cztery osoby dwa żółtka na twardo, łyżeczkę angielskiej musztardy, szczyptę białego pieprzu, dwie łyżki dobrej oliwy i łyżkę bardzo mocnego octu winnego. Rozmieszać doskonale, wlać w salaterkę, wymieszać i dopiero osolić, aby liście sałaty przeniknione poprzednio oliwą i octem nie straciły tak łatwo świeżości. Sałata cała nabiera z owej wyrzuconej grzanki smaku ostrego i nikt nie pozna, co jest tego przyczyną.

 

W 100 g potrawy:

Białko                    2,9

Tłuszcz                    9,3

Węglowodany           2,3

 

Stosunek B : T :  W    1 : 3,2 : 0,8



Zakup miesięcznika Optymalni
top