aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Stanisław Staszic

Start > Nasze inicjatywy > Stanisław Staszic
Zupa grzybowa

30 g suszonych grzybów
1000 ml wywaru z kości
440 g gęstej śmietany 30%
100 g cebuli
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki

Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki wody na parę godzin. Osączyć i pokroić. Pokrojone grzyby ugotować w wywarze z kości, dodając przyprawy i cebulę (w całości). Po ugotowaniu z zupy usunąć liść laurowy i ziele angielskie oraz cebulę. Dodać śmietanę - nie gotować, tylko mocno podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

W 100 g potrawy:

Białko 3,4

Tłuszcz           14,2

Węglowodany           0,8

 

Stosunek B : T :  W    1 : 4 : 0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top