aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Napisali o nas

Start > Nasze inicjatywy > Święto Orzecha > Napisali o nas
Szwedzkie matiesy

Szwedzkie matiesy
4 filety śledziowe (150 g)
1 szklanka mleka
1 jabłko (100 g)
1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% (110 g)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 30% (110 g)
1/2 cebuli (40 g)

(...) 

Szwedzkie matiesy

4 filety śledziowe (150 g)

1 szklanka mleka

1 jabłko (100 g)

1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% (110 g)

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 30% (110 g)

1/2 cebuli (40 g)

60 g borówek lub żurawiny ze słoiczka

1/2 pęczka koperku

2 kiszone ogórki (150 g)

1 cytryna (50 g)

2 cebulki dymki

sól, pieprz kajeński - do smaku                     

Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Wykroić z jabłka 4 ładne plasterki, skropić je sokiem z cytryny i ułożyć na talerzyku. Śledzie osączyć, zwinąć w ruloniki i ułożyć na plasterkach jabłek (można je spiąć wykałaczkami). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku. Przygotowany sos (ma być bardzo gęsty) dekoracyjnie ułożyć na śledzie, a na wierzchu położyć po kilka borówek. Całość posypać krążkami cebuli, półplasterkami ogórków i koperkiem.

 

W 100 g potrawy:

             

Białko 4,7

Tłuszcz           18,9

Węglowodany           4,9

Stosunek B : T :  W    1 : 4 : 1



Zakup miesięcznika Optymalni
top