aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Kulinaria orzechowe

Start > Nasze inicjatywy > Święto Orzecha > Kulinaria orzechowe
Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

1 jabłko (100 g)
6 śledzi solonych - filetów (250 g)
2 szklanki mleka
3 jajka (150 g)
pęczek szczypiorku
1 cebula (100 g)
1 świeży ogórek (200 g)

(...) 

Sałatka szwedzka

1 jabłko (100 g)

6 śledzi solonych - filetów (250 g)

2 szklanki mleka

3 jajka (150 g)

pęczek szczypiorku

1 cebula (100 g)

1 świeży ogórek (200 g)

garstka marynat - dynia albo śliwki (50 g)

sok z 1/2 cytryny

1 szklanka słodkiej śmietany 30% (220 g)

główka zielonej sałaty

sól, pieprz - do smaku

 

Śledzie zamoczyć w mleku na 3 godziny. Sałatę umyć, ułożyć na półmisku. Na niej położyć półplasterki jabłek, ogórka, niewielkie cząstki śledzia. Wszystko posypać kawałkami marynat i talarkami cebuli. Udekorować jajkami krajanymi w ćwiartki.

Oddzielnie podać sos: wymieszać śmietanę z siekanym szczypiorkiem i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku.

W 100 g potrawy:

Białko 7,2

Tłuszcz           11,4

Węglowodany           3,3

Stosunek B : T :  W    1 : 1,6 : 0,5



Zakup miesięcznika Optymalni
top