aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Orzechy

Start > Nasze inicjatywy > Święto Orzecha > Orzechy
Szwedzkie śledzie tradycyjne

Szwedzkie śledzie tradycyjne

500 g filetów śledziowych świeżych

Zalewa:
0,5 szklanki octu 12%
0,5 l wody
1 łyżka soli

Sos:
(...) 

Szwedzkie śledzie tradycyjne

500 g filetów śledziowych świeżych

Zalewa:

0,5 szklanki octu 12%

0,5 l wody

1 łyżka soli

Sos:

1 szklanka majonezu (220 g)

0,5 szklanki kwaśnej śmietany 30% (110 g)

0,5 łyżeczki soli

12-15 ziaren pieprzu kolorowego

2 łyżki kawioru czerwonego

1 ząbek czosnku                   

0,5 pęczka koperku

2 łyżki musztardy

2 cebulki dymki

4 jajka (200 g)

 

Zmieszać składniki zalewy i zalać śledzia bez skóry - odstawić na 12 godz. Od czasu do czasu przekładać na druga stronę, aby się dobrze wymoczyły. Na drugi dzień zrobić sos. Majonez zmieszać ze śmietaną i kawiorem oraz musztardą. Koperek posiekać, a pieprz utłuc w moździerzu i dodać do sosu. Cebulkę i czosnek drobno posiekać i także dodać do sosu. Dobrze wymieszać składniki. Wyjąć śledzia z zalewy, włożyć do szklanej salaterki warstwę śledzia i warstwę sosu – i znów odstawić na 12 godz. w chłodne miejsce. Tak przyrządzone śledzie podaje się z jajkami pokrojonymi na cząstki.

 

Skład w 100 g potrawy       

Białko 12,6

Tłuszcz           29,7

Węglowodany           1,9

Stosunek B : T :  W    1 : 2,4 : 0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top