aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
KRUCHE BABECZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI

Ciasto:
100 g mąki
100 g masła
100 g żółtek (5 szt.)
20 g drożdży instant

Nadzienie:
440 g śmietany kremówki (2 szklanki)
10 g cukru pudru (1 łyżeczka)
15 g żelatyny (3 łyżeczki)
100 g malin
20 g orzechów włoskich


Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godz. Następnie rozwałkować, wycinać kwadraty i wyklejać foremki babeczek (wcześniej natrzeć je masłem). Ciasto nakłuć w kilku miejscach i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Upieczone babeczki pozostawić w piecu do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, a pod koniec ubijania dodać żelatynę. Orzechy zetrzeć na tarce. Napełniać babeczki śmietaną, posypywać startymi orzechami i malinami.

W 100g potrawy:
B: 6 g
T: 29,4 g
W: 12,8 g

B: T: W
1: 4,9: 2,1
                          PYSZNY DESER


źródło: Książka kucharska dr. Jana Kwaśniewskiego



Zakup miesięcznika Optymalni
top