aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Kontakt

Start > Optymalni > Kontakt
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

Biszkopt (p. 529 z KK - podwójna porcja):
300 g jajek (6 sztuk)
10 g cukru
60 g mąki
80 g masła do formy
20 g tartej bułki do formy

Krem:
150 g jajek (3 sztuki)
250 g masła
30 g cukru

Dodatki:
500 g truskawek
1 opakowanie galaretki owocowej (79 g)

Upiec biszkopt. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem
(80 g) i wysypać tartą bułką (20 g). Ciasto wlać do formy. Piec około 30 min. w temp. 180oC. Zrobić krem. Całe jajka ubić z cukrem na gęsty krem. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło. Do utartego masła dodawać stopniowo krem z jajek. Na upieczone i wystudzone ciasto rozsmarować krem. Umyte i przepołowione truskawki ułożyć na kremie. Zalać tężejącą galaretką.

Skład w 100 g potrawy
Białko    4,0
Tłuszcz    18,7
Węglowodany    6,9

Stosunek B : T :  W      
               1 : 4,5 : 1,6



Zakup miesięcznika Optymalni
top