aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
JAGODZIANKI

100 g mąki pszennej (typ 550)
100 g masła extra
100 g sera twarogowego tłustego
100 g jagód

Z mąki, masła i utartego sera zagnieść ciasto i schłodzić przez godzinę. Następnie rozwałkować i wycinać z ciasta okrągłe porcje. Napełniać je jagodami (lub konfiturą z jagód) i zalepiać. Ciastka – zalepioną stroną – kłaść na wysmarowaną masłem blachę i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 st. na złoty kolor. Po wystudzeniu można posypać odrobiną cukru pudru.
Czarne jagody pasteryzowane
Oczyszczone i umyte jagody rozłożyć do słoików. Podczas nakładania należy potrząsać słoikiem, aby owoce dobrze się ułożyły. Część jagód (ok. 1/5) rozgotować. Gorącymi owocami zalać surowe jagody w słoikach. Słoiki zamknąć i pasteryzować przez pół godziny od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.

Skład w 100 g potrawy 
Białko           7,5
Tłuszcz 23,6
Węglowodany 21,8

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  3,1  :  2,9



Zakup miesięcznika Optymalni
top