aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Redakcja

Start > Miesięcznik Optymalni > Redakcja
MAKARON Z JAJKAMI

50 g słoniny wędzonej
20 g smalcu
30 g cebuli
50 g makaronu optymalnego
1 jajko (50 g)
4 żółtka (60 g) Smalec i słoninę stopić na patelni. Dodać cebulę i podsmażyć. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Następnie dodać roztrzepane jajko z żółtkami i ponownie wymieszać. Można dodać paprykę, pieprz, czosnek – do smaku. Wszystkie składniki po doprawieniu dokładnie wymieszać.

Makaron optymalny:
100 g żółtek zagnieść ze 110 g mąki. 30 g mąki pozostawić do podsypywania przy rozwałkowywaniu ciasta. Ciasto rozwałkować na 1mm placek i pokroić. W 100 g produktu jest 12,2 g białka, 13,7 g tłuszczu i 43,7 g węglowodanów. Porcja na osobę to 25 g makaronu.

Skład w 100 g potrawy
Białko    7,7
Tłuszcz    34,3
Węglowodany    4,7

Stosunek B : T :  W      1 : 4,5 : 0,6



Zakup miesięcznika Optymalni
top