aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Miesięcznik Optymalni

Start > Miesięcznik Optymalni
Omlet grecki z fetą

4 jajka (200 g)
4 żółtka (60 g)
100 g sera typu feta
20 g śmietany 30%
25 g zielonych oliwek
50 g masła
pieprz

Ser feta pokroić w plastry i usmażyć na patelni, na stopionym maśle (nie odwracać plastrów!). Z jajek, żółtek i śmietanki przygotować masę omletową, dokładnie mieszając. Oliwki pokroić (zostawić parę sztuk do dekoracji) i połączyć z masą jajeczną. Masę wlać na patelnię, przykryć i smażyć na małym ogniu 5 min. Odkryć i smażyć, póki wierzch omletu delikatnie się nie zetnie. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem, udekorować oliwkami.

Skład w 100 g potrawy    
Białko       13,0
Tłuszcz    26,8
Węglowodany    1,0

Stosunek B : T :  W      1 : 2,1 : 0,1



Zakup miesięcznika Optymalni
top