aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Optymalni

Start > Optymalni
Jaja sadzone po arabsku

6 jaj (300 g)
150 g selera naciowego
60 g masła
szczypta zmielonej kolendry
szczypta szafranu
łyżeczka kminku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– do smaku

Łodygi selera naciowego opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić seler i kolendrę oraz połowę kminku – smażyć 2 min., stale mieszając. Szafran zalać łyżeczką wrzątku i wlać na patelnię. Doprawić przyprawami. Pojedynczo wbijać jajka i posypać resztą kminku. Gdy białka się zetną – potrawa jest gotowa.


 Skład w 100 g potrawy
Białko        7,7
Tłuszcz    16,0
Węglowodany    2,5

Stosunek B : T :  W      1 : 2,1 : 0,3



Zakup miesięcznika Optymalni
top