aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
HISZPAŃSKI MUS CZEKOLADOWY

5 żółtek (100 g)
20 g czekolady gorzkiej
220 g śmietany 30% (szklanka)
25 g masła
3-4 łyżeczki rumu (może być i więcej...)

Czekoladę rozpuścić na maśle powoli, na małym ogniu, tak aby połączyła się z tłuszczem w jednolitą masę. Dodać żółtka (można je utrzeć, ale nie trzeba), wlać alkohol i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i dokładnie połączyć ze sobą. Mieszać do momentu, gdy pozbędziemy się grudek. Masę przełożyć do miseczek lub pucharków. Deser można posypać siekanymi orzechami, kokosem lub tartą czekoladą. Włożyć na parę chwil do zamrażarki, aż masa stężeje.

Uwaga:
-jeżeli deser mają spożywać dzieci – oczywiście nie dodajemy alkoholu!
-jeżeli mus pozostawimy w zamrażarce, będą z tego pyszne lody

Skład w 100 g potrawy
Białko 6,0
Tłuszcz 34,0
Węglowodany 5,0

Stosunek B : T :  W   1 : 5,5 : 0,8



Zakup miesięcznika Optymalni
top