aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
MÓZG ZAPIEKANY NA KRĄŻKACH SELERA

500 g mózgu wieprzowego
150 g cebuli
50 g słoniny
100 g jaj
100 g masła
500 g selera (1 duży)
10 g otrębów pszennych
sól, pieprz

Dokładnie oczyszczony seler wrzucić na osolony wrzątek i gotować 8 minut. Wystudzić. Oczyszczony mózg zalać zimną wodą zmieszaną z octem i zostawić na kilkanaście minut. Następnie obrać z błon i posiekać. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić na patelni, dodać usiekaną cebulę i zeszklić ją. Dodać mózg i smażyć przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, i przestudzić. Następnie wbić jajko i wymieszać. Seler obrać, pokroić na plasterki. Każdy plasterek obtaczać w rozkłóconym jajku i otrębach. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na każdym plasterku selera położyć porcję masy móżdżkowej. Całość posypać kawałkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10 min.

Skład w 100 g potrawy 
Białko 5,5
Tłuszcz 9,7
Węglowodany 1,4

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  1,8  :  0,3



Zakup miesięcznika Optymalni
top