aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
FLAKI PO CYSTERSKU

500 g flaków wołowych
700 g wywaru z kości
100 g warzyw (marchew, pietruszka, seler)
100 g cebuli
100 g papryki konserwowej
100 g śmietany 30%
100 g masła
20 g koncentratu pomidorowego
5 g mąki
sól, pieprz, kminek, majeranek i rozmaryn - do smaku
natka pietruszki, koperek

Flaki przygotować. Warzywa umyć, obrać, pokrajać w paseczki i podsmażyć na tłuszczu. Następnie zalać gorącym wywarem i ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć. Wymieszać z mąką, lekko zrumienić i połączyć z warzywami, flakami i koncentratem pomidorowym. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę oraz śmietanę z przyprawami. Chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Skład w 100 g potrawy 
Białko 5,4
Tłuszcz 8,0
Węglowodany 1,2

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  1,5  :  0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top