aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
NERKI W GRZYBACH

500 g nerek wieprzowych
250 g podgrzybków lub pieczarek
100 ml wina wytrawnego
100 g masła
200 g wywaru z kości
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki suszonego tymianku
10 g usiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

Oczyszczone nerki umyć, rozciąć na pół, zalać wodą i zostawić na godzinę. Następnie osuszyć, pokroić w paski i usmażyć na stopionym maśle. Dodać pokrajane grzyby i chwilę smażyć mieszając. Dodać sól, pieprz, gałkę i tymianek, i jeszcze smażyć, po czym wlać wywar i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. pół godziny. Wlać wino i dusić jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

Skład w 100 g potrawy 
Białko 7,4
Tłuszcz 8,9
Węglowodany 1,4

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  1,2  :  0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top