aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
KUCHNIA OPTYMALNA - Chleb orzechowy

Najlepszy z optymalnych chlebów. U Ćwierczakiewiczowej*) wypieki z migdałów i orzechów nazywane były wypiekami dla chorych. Nie zawierały grama mąki, jedynie jaja, migdały/włoskie orzechy i masło. Dzisiejszy też proporcje ma jak marzenie. Osobiście pieczywa nie potrzebuję, bo się zupelnie odzwyczaiłam od jego używania. Upiekłam go na użytek Gości. Taki chleb daje się kroić cieniutko i można z nim zrobić np. śniadanie z dodatkiem pieczonego mięsa i/lub żółtego sera oraz masła, lub wziąć kanapkę na czas podróży, albo do pracy - jeśli zanim do domu możemy wrócić ryzykujemy zgłodnienie.
120 g masła
200 g zmielonych orzechów włoskich
430 g jaj (8 szt)
110 g żółtek (6 szt)
0,5 łyżeczki (do kawy) soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stopiłam i do letniego dodałam pozostałe składniki. Wszystko starannie zmiksowałam. Ciasto było gęste jak dobra kwaśna śmietana, bo orzechy w płynnych składnikach namokły. Upiekłam chleb w keksówce - temp. 180OC, około 50 minut. Sprawdzałam, czy upieczony, patyczkiem.
Gotowego chleba było 660 gram,
a 100 jego gram zawierało:
Białko 15,10 g
Tłuszcz 45,23 g
Węglowodany 4,38 g
Stosunek B : T : W 1 : 3 : 0,3
Jedna kromka ważyła 15 g, choć nie była zbyt cienka.
*) Ćwierczakiewiczowa te wypieki robiła z cukrem i bakaliami, czyli ciasta. Z solą i bez dodatku cukru oraz bakalii
mamy chleb optymalny. Migdałowy chleb był tu wcześniej. Jeśli do niego doda się bakalie i ewentualnie trochę cukru
będzie keks.
więcej – w kwietniowym numerze miesięcznika „Optymalni”



Zakup miesięcznika Optymalni
top