aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
Żeberka duszone w maśle

BTW.
Białka w surowych żeberkach było ca 11,7 g x 9,7 = 113,49 g, więc w 100 gramach duszonych - 19,91 g.

Tłuszcz to:
- z żeberek ca 21,7 g x 9,7 = 210,49 g
- z masła 82,5 g x 2 = 165 g
- ze smalcu 99 x 0,3 = 29,7 g
= razem = 405,19 g

Po odjęciu tego, co zostało (405,19 - 99 x 1,9 - 165) w rondlu i na patelni, w gotowych żeberkach zostało 52,9 g, czyli w 100 g tylko 9,13 g, więc B : T = 1 : 0,45. Może tak, może nie, bo technolog to ja jednak nie jestem. Ale, żeby zasadom stało się zadość, to na tłuszczu, który został z duszenia i smażenia uduszę kwaszoną kapustę z pomidorami z puszki. I na deser dołożę nieco bitej śmietany - http://www.stachurska.eu/?p=2360, bo kapusty do takiego żeberka też zje się niewiele.




Zakup miesięcznika Optymalni
top