aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Wigilijna zupa grzybowa


Składniki:
30 g suszonych grzybów
3/4 l wywaru z jarzyn
2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki masła
sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku

Grzyby namoczyć na noc w szklance wody. Pokroić w paski i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wlać przygotowany wcześniej wywar z jarzyn – zagotować. Następnie wlać śmietanę 30% i również zagotować. Na końcu można dodać mało – nie ma potrzeby zagotowywania. Taką zupę najlepiej przygotować wcześniej, by smak grzybów się utrwalił.
Zupę grzybową podaje się z grzankami lub (regionalnie) łazankami. Trzeba pamiętać, że te dodatki to prawie same węglowodany, które należy dodać do BTW zupy (nie wliczono je poniżej). Tę samą zupę można w ciągu roku przygotować na wywarze z mięsa, a nawet z kawałkami mięsa (należy przeliczyć wtedy BTW). Smakuje wybornie – i w wersji postnej i w mięsnej.

W 100 g potrawy:
B - 3,4
T - 14,2
W - 0,8

B:T:W
1: 4: 0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top