aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
CZEKOLADOWY ORZECHOWIEC Z MASCARPONE

Poeksperymentowałam sobie :) Dawno miałam ochotę, by sprawdzić, jak można zastosować mascarpone do pieczonego deseru i to dość wyrazistego w smaku, jednak wyrazistego nie z powodu cukru. Cukier jest do niczego ;) Przyjmując więc, że cukru może być w wypieku naprawdę niewiele, zaplanowałam całe danie, a następnie spodziewając się - mówi się, że pierwsze koty za płoty? - zakalca, plan zrealizowałam. Gdy mój orzechowiec ostygł, okazało się, że zakalca w nim nie ma, a 'dzieło" smakuje świetnie. Znaczy, mogę się przepisem podzielić :)
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g zmielonej gorzkiej czekolady 90%
100 g stopionego masła
500 g serka mascarpone
270 g żółtek
150 g jajek
50 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy i czekoladę wsypałam do miseczki, zaś pozostałe produkty zmiksowałam w thermomixie (można czym kto ma), następnie 300 gram tej masy wymieszałam w miseczce z orzechami i czekoladą. Formę do pieczenia wyłożyłam pergaminem do pieczenia i masę czekoladowo-orzechową, połączoną z masą serową przełożyłam do tej formy i na tę masę wylałam resztę masy z mascarpone. Piekłam całość około godziny w temperaturze 160OC. Potem wyłączyłam piekarnik i czekałam ca 2 godziny, by ciasto zeń wystawić, choć jeszcze było ciepłe. Dopiero po całkowitym ostudzeniu wyjęłam je z formy i sprawdziłam efekt. Okazał się zadowalający, stąd dalej jak na wstępie :)

Skład w 100 g:
Białko 9,24 g
Tłuszcz 42,10 g
Węglowodany 11,21 g
Stosunek B : T : W
1 : 4,5 : 1,2


Więcej – w grudniowym numerze miesięcznika „Optymalni”



W grudniowym numerze także:
- przepis na szybkie pierniczki z marcepanem
- ŚWIĄTECZNA WKŁADKA KULINARNA z przepisami na wigilijną zupę grzybową, optymalny sernik świąteczny oraz roladę z boczku



Zakup miesięcznika Optymalni
top