aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

300 g ziemniaków
100 g masła
300 g filetu z kurczaka
10 g czosnku
100 g cebuli
20 g mąki
150 g wytrawnego białego wina
150 g śmietanki 30%
200 g brokułów
300 g pomidorów
100 g jogurtu
100 g kwaśnej śmietany
70 g sera parmezanu
20 g zmielonych orzechów laskowych

Ziemniaki pokroić w plasterki, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 min. Odcedzić. Rozpuścić masło. Pokroić w paski filet z kurczaka, włoĹźyć na patelnię i mieszając smaĹźyć przez 5 min. Dodać czosnek i cebulę, i smaĹźyć przez dalsze 2 min. Dodać mąkę i smaĹźyć, nie rumieniąc. Stopniowo dolewać wino i śmietankę. Mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 min. Następnie zblanszować brokuły i ostudzić. Połową ziemniaków wyłoĹźyć formę. W następnej warstwie ułoĹźyć połowę brokułów i pomidorów. Wlać sos z kurczaka i dodać mięso, a następnie nałoĹźyć po warstwie ziemniaków i warzyw. Na wierzchu ułoĹźyć plastry parmezanu, polać zmieszanym jogurtem i kwaśną śmietaną. Posypać zmielonymi orzechami. Piec w temp. 180 st. ok. 30 min. Podawać od razu.

Skład w 100 g potrawy 
Białko  6
Tłuszcz 9,6
Węglowodany 5

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  1,6  :  0,8



Zakup miesięcznika Optymalni
top