aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Kontakt

Start > Optymalni > Kontakt
NIE MAM WĄTPLIWOŚCI - TO DZIAŁA!

W ubiegłorocznym sierpniowym turnusie w Arkadii na Wybrzeżu Szczecińskim w Międzyzdrojach uczestniczył dr Henryk K. Paszkowski. Mieszka na stałe w Niemczech i pracuje jako internista i psychiatra.

Jak sam mówi, żywienie optymalne odkrył w 43 roku swojej pracy lekarskiej. Po zapoznaniu się z wiedzą doktora Jana Kwaśniewskiego, zdecydowanie optuje za propagowaniem optymalnego modelu żywienia. Poniżej przedstawiam Państwu list, który od niego otrzymałam. Treść listu zawiera zafascynowanie wiedzą doktora Jana Kwaśniewskiego.

***

Hipokrates, uznany ojciec medycyny z wyspy Kos, wiedział, że zdrowie i zdrowienie jest zależne od rodzaju żywienia - niech wasze pożywienie będzie lekarstwem. Ta zasada i prawda zostały w praktyce zagubione. Żywienie stało się komercją, a dla niej i zysków szerzy się fałszywe modele żywieniowe, dietetyczne. Do szaleństwa doprowadzono diety odchudzające. W rzeczywistości ogłupiające, oszukańcze dla zdobycia szybkich zysków ("w ciągu tygodnia odchudzisz się o kilogramy" – absurd!).
Niestety, wytyczne i programy medyczne, normy laboratoryjne narzucają lekarzom i konsumentom sterowane żywienie komercyjne; handel żywnością i produkcję nowych środków żywieniowych, wymyślonych dla pieniędzy, a nie dla naszego zdrowia. Szkodliwe żywienie, używki oraz unikanie spożywania produktów naturalnych w rozumnych ilościach i proporcjach, są głównymi przyczynami chorób w naszej cywilizacji komercyjnej i technicznej.
Moje lekarskie i osobiste zainteresowania i poszukiwania, a także przypadek /?/ naprowadziły mnie najpierw na literaturę przedmiotu. W Niemczech, gdzie praktykuję jako specjalista medycyny ogólnej we własnej praktyce lekarskiej, a w Polsce jako internista i psychiatra /studia: Akademia Medyczna w Gdańsku, w latach: 1963 - 1969/ natknąłem się na książkę "Geheimarchiv der Ernährungslehre" /Tajne archiwum nauki żywienia/ dr. Ralpha Birchera, w której autor wymienia naukowe opracowania i wyniki badań nad żywieniem w różnych zakątków świata. Wniosek: żywimy się niezdrowo. Niestety przemysł środków spożywczych, handlarze, komercja nie dopuszczają do wprowadzenia zdrowego żywienia. Właściwa wiedza spoczywa w tajnym archiwum. TAJNYM! Abyśmy się nie dowiedzieli, że odżywiamy się chorobotwórczo. Jest głoszona błędna wiedza żywieniowa, a także indoktrynacja /systematyczne wpajanie określonych przekonań/ lekarzy w tym zakresie.
Doktor Jan Kwaśniewski, nieugięty bojownik o zmianę tego katastroficznego stanu rzeczy, uzasadnia w swoich książkach - podręcznikach /mam ich dziewięć w mojej bibliotece/ znaczenie i zasady zdrowego odżywiania. Są to opracowania poważne, naukowe, teoretyczne poparte wynikami przeprowadzonych badań, obserwacji, obliczeń etc.
Słuszność wiedzy dr. Jana Kwaśniewskiego sprawdziłem biorąc udział jako uczestnik turnusu żywienia optymalnego w Arkadii na Wybrzeżu Szczecińskim w Międzyzdrojach, w sierpniu ubiegłego roku. Bardzo pilnie uczestniczyłem w zajęciach szkoleniowych - w prelekcjach, dyskusjach i konsultacjach indywidualnych. W rozmowach otrzymałem osobiste świadectwa poprawy stanu zdrowia lub wyzdrowienia z wielu chorób (np. cukrzyca, choroba Bürgera, choroba wieńcowa, choroba nadciśnieniowa, otyłość, nerwica, neurodermatitis) - faktycznie! TO DZIAŁA!

A ja sam, jako lekarz specjalista, także profituję z tego rodzaju leczenia. Leczenia "tłustym żywieniem" - zgodnie z wiedzą dr. Jana Kwaśniewskiego, a potwierdzonego w książce "Jedz tłusto i bądź zdrów" Francesco Perugini Billego. W czasie turnusu także doczekałem się zdrowotnych osiągnięć, a mianowicie - pozbyłem się kilku kilogramów, poprawiła się moja kondycja ogólna, włącznie z "apetytem" na długie spacery po plaży. Po powrocie do domu okazało się, że poprawiły się moje wyniki laboratoryjne: trójglicerydy obniżyły się o 190, HDL wzrósł o 4, kwas moczowy o 1,3 mniej, lepsze nerkowe, wzrost żelaza w surowicy krwi (z niedoboru). I - co ważne - bez "zatłuszczenia" wątroby, pomimo spożywania tłustości. Należy jednak pamiętać, że bardzo ważne jest spożywanie właściwej ilości białka /proteiny zwierzęcej bez
roślinnego białka/ i tłuszczu zwierzęcego, z ograniczeniem ilości cukrów /skrobi/.
Zasady te były skrupulatnie przestrzegane przez organizatorkę turnusu Annę Kazubę /starszy doradca ŻO/, traktującą każdego uczestnika bardzo indywidualnie, zgodnie z zaleceniami szczecińskiej lekarki optymalnej dr Ewy Kiedrowskiej. Poprawa samopoczucia każdego uczestnika, po dwóch tygodniach pobytu w "Arkadii" /to żadna "sekta"/ była nader oczywista!
Zasługą dr. Jana Kwaśniewskiego jest to, że uwalnia nas z pęt oficjalnych wytycznych żywieniowych, fałszywych proporcji /35-40% węglowodanów/ cukrów - kilogramy warzyw i owoców, które faktycznie nie odżywiają, witaminy wątpliwe w wymęczonych owocach zza granicy. Niestety, lekarze tego nie wiedzą /?/ i pomijają leczenie OPTYMALNYM ŻYWIENIEM (żadna DIETA!), smakowitym jedzeniem o ogromnej skuteczności leczniczej. Niestety, żywią nas KUPCY i HANDLARZE!
WIEM, POWIEM i NAPISZĘ: JEDZ OPTYMALNIE, a BĘDZIESZ ZDROWY - żółtka jaj, masło, śmietanę (30-36%), tłuszcz /smalec, tłuste mięso, sery/ i jeszcze trochę węglowodanów. Wtedy Twój organizm otrzyma najlepszy budulec do regeneracji i najlepsze źródło energii.
OPTYMALNI SĄ OPTYMALNIE ZDROWI I ZADOWOLENI.

PS. I ponoć już nie chrapię.

Henryk Paszkiewicz
internista i psychiatra
Facharzt für Allgemeinmedizin (specjalista medycyny ogólnej)
ur.14.01.1944, lekarz od 1969 r.

***

Z optymalnym pozdrowieniem
Anna Kazuba



Zakup miesięcznika Optymalni
top