aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Optymalni

WARTO PRZECZYTAĆ - Wielkanoc – czas na tradycję


Polska to kraj, w którym tradycje - nie tylko świąteczne - przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Już od wczesnego dzieciństwa nasze babcie i prababcie starają się przekazywać nam jak najwięcej zwyczajów i tradycji dotyczących właściwego odżywiania. Nie ma w tym nic złego. Tradycja to nasze dziedzictwo, które dodaje tej niezwykłej wagi i magii nie tylko podczas świąt. Wytłumaczmy więc, siedząc przy stole wielkanocnym z naszymi dziećmi i wnukami, dlaczego jajko, a nie inny produkt, stało się symbolem tych Świąt i dlaczego stosując ŻO jemy tak dużo jajek, by mieć dobre zdrowie. Jajko wielkanocne, jako symbol życia, jest zarazem symbolem przezwyciężenia śmierci w postaci przebijania skorupki. Kurczak wykluwający się z jajka to znak triumfu nowego życia. W wierze chrześcijańskiej to symbol Zmartwychwstania. W życiu codziennym to symbol świata. Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez pisanek, bez jajek na stole. Mają one po pierwsze wymiar tradycyjny i estetyczny - tworzą klimat, nastrój świąt. Jajko - symbol świata Starożytni filozofowie uważali, że jajko stanowi doskonały symbol świata: skorupka to ziemia, białko to woda, żółtko to ogień i życie, zaokrąglony koniec pod skorupką - powietrze. Powszechna w Polsce tradycja malowania jajek na Święta Wielkanocne wywodzi się z kultu jajka jako symbolu odradzania się zdrowia, witalności, dostatku i pomyślności. Jajko jest formą najbardziej doskonałą. Wszyscy, którzy stosują żywienie optymalne doskonale o tym wiedzą. Jajko zawiera wszystkie konieczne dla odżywienia organizmu składniki: białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy. Dzięki temu człowiek bardzo szybko odzyskuje zdrowie, witalność i energię. Ponieważ na Święta Wielkanocne pieczemy „baby wielkanocne”, polecam przepis z „Książki kucharskiej” dr. Kwaśniewskiego – „BABKA MAKOWA” str. 336 - z pewną małą modyfikacją w tym przepisie: zamiast 10 białek dajemy 10 całych jajek. Babka jest doskonała i bardzo smaczna! Drugim popularnym, wielkanocnym ciastem jest mazurek. Lucyna Ćwierciakiewiczowa, autorka bardzo popularnych w XIX wieku książek kucharskich, podawała aż 27 przepisów na to ciasto. Prawdopodobnie ciasto ma turecki rodowód, ale jego nazwa pochodzi od Mazowsza (mieszkaniec Mazowsza to dawniej Mazur ), gdzie był bardzo popularny. Obecnie najczęściej robi się je się na kruchym cieście, dawniej panowała duża dowolność. Deser ten powinien być bogato zdobiony i nie powinno zabraknąć w nim dodatków, np. bakalii. Sposób wykonania jest bardzo prosty: 20 dkg zmielonych orzechów włoskich (lub migdałów), 10 dkg mąki jaglanej, 6 żółtek ugotowanych na twardo i przetartych na sicie, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 20 dkg masła, paczka drożdży „Instant” lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru ksylitolu, zapach cytrynowy. Wszystko połączyć razem, schłodzić 30 min. Rozwałkować, przełożyć do blachy i piec na złoty kolor ok. 30 min. Po przestygnięciu polać grubo polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.
SMACZNEGO!
Teresa Szczepanek
starszy doradca ŻO
Tel.: 609 147364

Zobacz take inne artykuy z najnowszego numeru :


Zakup miesięcznika Optymalni
top