aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Optymalni

ŻYWIENIE OPTYMALNE - Czy żywienie optymalne może wpływać na jakość odczuwania bólu?


Dieta ketogenna (DK) od dawna jest znana i stosowana jako efektywny sposób postępowania w terapii powtarzających się ataków padaczkowych (epilepsji). W diecie tej wysoki poziom tłuszczów, niski węglowodanów i białek zmienia metabolizm energetyczny komórek.

Z powodu zmniejszonej dostępności glukozy mitochondria komórek (centra energetyczne organizmu) zmuszone są w procesach pozyskiwania energii do wykorzystywania ciał ketonowych. W efekcie na poziomie komórkowym ma miejsce zmniejszenie metabolizmu glukozowego, co przekłada się na efekt antydrgawkowy DK. Ból i jego odczuwanie jest silnym czynnikiem wpływającym na człowieka, mogącym prowadzić do obniżenia jakości jego życia. Utrzymujący się długo, może powodować zmiany na poziomie emocjonalnym, np. depresja, ataki złości, zaburzenia snu. Ból, zwłaszcza przewlekły, jest trudny do wyeliminowania, a postępowanie terapeutyczne najczęściej ogranicza się do stosowania środków farmakologicznych. W artykule analizowano możliwości metabolicznej terapii bólu (zastosowanie DK) i wpływ na jego odczuwanie. Mechanizm powstawania bólu jest bezpośrednio powiązany z mechanizmem tworzenia się stanu zapalnego, a te nakładają się na sugerowane podstawy oddziaływania DK. Wymienia się m.in. zależności takie jak: 1. Ból przewlekły prowadzi do zwiększonego pobudzania neuronów, zarówno centralnych jak i obwodowych, czego wynikiem jest ich uwrażliwienie - analogiczna sytuacja ma miejsce podczas ataków padaczkowych, a skoro wiadomo, że DK oddziaływuje terapeutycznie w sytuacji epilepsji, to w przypadku bólu przewlekłego również efekt powinien być podobny. 2. W bólu neuropatycznym zwykle stosowane są leki przeciwwstrząsowe - zatem przeciwwstrząsowy efekt DK powinien korzystnie oddziaływać na ten rodzaj bólu. Do oceny zależności pomiędzy stosowaniem DK a odczuwaniem bólu termicznego wykorzystano „test gorącej płyty”, któremu poddawane były szczury laboratoryjne (jedna grupa żywiona DK, a druga „normalnie”). Umieszczane były na podgrzewanej płycie i utrzymywane na niej do momentu, w którym okazywały objawy dyskomfortu związanego z odczuwaną temperaturą podłoża. W pierwszych 6-ciu dniach w przeprowadzanych testach różnic, w porównywanych grupach nie stwierdzono, natomiast po około 2-3 tygodniach w grupie, w której stosowano DK zaobserwowano zachowanie świadczące o opóźnieniu w odczuwaniu wzrastającej temperatury w porównaniu do grupy kontrolnej. Interesującym jest, że już po dwóch dniach stosowania DK zauważono wzrost poziomu ciał ketonowych i obniżenie poziomu glukozy we krwi, z czego wyciągnięto wniosek, że sam ten mechanizm jest niewystarczający do wywołania efektu przeciwbólowego. Oceniano także różne proporcje B:T:W stosowane w DK (tak, żeby zawsze powstawały ciała ketonowe) i stwierdzono pozytywne oddziaływanie we wszystkich „odmianach” DK, w sytuacjach, kiedy zakres bólu nie był bardzo intensywny.
(…)
Ireneusz Mierzejewski
doradcza żywienia optymalnego
dyplomowany osteopata
Wrocław, tel.: 605 782 368

Na podstawie artykułu: „Ketogenic diets and Pain” - Susan A. Massino PhD and David N. Ruskin PhD; J Child Neurol. 2013 August; 28(8): 993-1001

Więcej – w kwietniowym numerze miesięcznika „Optymalni”

Zobacz take inne artykuy z najnowszego numeru :


Zakup miesięcznika Optymalni
top