Dobre wykształcenie i urodzenie się w mniej licznej rodzinie to czynniki dwukrotnie zwiększające ryzyko rozwoju groźnych alergii pokarmowych – wynika z badania lekarzy z kanadyjskiego uniwersytetu McGill. 

Opis badania został właśnie opublikowany w internetowym „Journal of Allergy”. Jest to pierwsza w Ameryce Północnej analiza związków między alergiami pokarmowymi a edukacją, statusem imigranckim i miejscem zamieszkania. 
„Wyniki naszego badania sugerują, że wyższy poziom edukacji może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem alergii pokarmowych” – napisano w artykule, podkreślając, że rezultaty kanadyjskiego badania są spójne z innymi badaniami analizującymi zależność między wykształceniem rodziców a alergiami. Choć mechanizm tych związków nie jest do końca jasny, to jednak kanadyjscy badacze sądzą, że „hipoteza higieny może częściowo się przyczyniać do takich rezultatów”.
Z pracy kanadyjskich lekarzy wynika, że wykształcenie i mniej liczne rodziny wpływają na to, iż dzieci rzadziej stykają się z alergenami, ponieważ częściej myją ręce, ich domy są lepiej posprzątane, mniej mają do czynienia ze zwierzętami, rzadziej zapadają na choroby wieku dziecięcego, a w razie choroby częściej leczone są antybiotykami. W dodatku lepiej wykształceni rodzice częściej stosują zalecenia amerykańskich pediatrów, by najmłodszym nie podawać niektórych pokarmów, potencjalnie wywołujących uczulenia. Kanadyjscy badacze przypominają jednak niedawne zalecenie, by zrezygnować z takiego selekcjonowania żywności dla maluchów, bo przynosi ono raczej właśnie większą podatność na alergie.
Osoby z wyższym wykształceniem są bardziej podatne na alergie na orzechy ziemne, inne orzechy, ryby i ziarno sezamowe. Wśród dzieci uczulenie na różne orzechy i ziarno sezamowe zdarza się częściej, zaś alergia na ryby i owoce morza – częściej wśród dorosłych. Mężczyzn rzadziej dotyka alergia na orzechy i skorupiaki. Uczulenie pokarmowe na skorupiaki czy inne owoce morze zdarza się zdecydowanie częściej w miastach. Wśród imigrantów ryzyko rozwoju alergii jest mniejsze, choć możliwe też jest, że po prostu rzadziej chodzą ze swoimi problemami do lekarza – wynika z artykułu w „Journal of Allergy”. 
Kanadyjscy naukowcy sygnalizują też, powołując się na badania innych lekarzy, że niektóre przyzwyczajenia żywnościowe w krajach rozwiniętych dodatkowo mogą przyczyniać się do rozwoju alergii. Ich zdaniem decyduje o tym mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców, niedobór lub nadmiar witaminy D, niedobór kwasów tłuszczowych omega-3, spożywanie przetworzonej żywności. 

PAP - Nauka w Polsce

Każdy niedobór, ale też każdy nadmiar szkodzi. Okazuje się, że dotyczy to również sfery higieny. Najważniejsze, to znaleźć złoty środek. Jeśli chodzi o żywienie, optymalni już znaleźli – Złotą Proporcję BTW...

Aktualności

  • Optymalni na... Instagramie!
    Cześć kochani Optymalni! ❤
    Mam dla Was newsa.. tego jeszcze nie było 😱
    Powstał oficjalny INSTAGRAM Optymalnych 😍😍😍
    Dodano: 2020-12-10
    Czytaj więcej >
  • Nowa "Książka kucharska dla optymalnych"

    Zawiera ona ponad 400 przepisów, wśród których znajdziemy popularny rosół i klasyczne mielone, ale także nowatorskie sushi czy makaron konjac po chińsku. Wiele produktów użytych w przepisach to pozycje dawniej na polskim rynku mało znane, a które dziś są już w powszechnym użyciu, takie jak olej kokosowy, ser mascarpone czy wspomniany makaron konjac.

    Dodano: 2020-12-04
    Czytaj więcej >
  • Zapraszamy na spotkanie online!

    Poznański Oddział Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych zaprasza wszystkich Optymalnych oraz sympatyków

    w niedzielę 22 listopada
    o godz. 1100 

    na spotkanie ONLINE

    Dodano: 2020-11-20
    Czytaj więcej >
  • Spotkanie online! Zapraszamy!

    Zapraszamy Optymalnych oraz sympatyków

    w niedzielę 25 października
    o godz. 1100 

    Na spotkanie ONLINE

    szczegóły tutaj: https://optymalni-poznan.pl/

    Dodano: 2020-10-22
    Czytaj więcej >
  • "Wszystko dla zdrowia" - nagrania

    Z uwagi na obostrzenia, konferencja "Wszystko dla zdrowia" nie mogła się odbyć w planowanej formule. Mamy nagrania wystąpień konferencyjnych - obecnie odbywa się montaż. Płyta i materiał będą dostępne niebawem!

    (ebw)
    Dodano: 2020-10-20
    Czytaj więcej >
  • Konferencja „Wszystko dla zdrowia. Ciechocinek 2020” niestety bez publiczności

    Drodzy Państwo! Po briefingu Premiera i Ministra Zdrowia wiadomo już, że powiat aleksandrowski, w obrębie którego mieści się Ciechocinek, utrzymał się w tzw. „czerwonej strefie”. Pojawiły się także nowe obostrzenia. W związku z tym konferencja „Wszystko dla zdrowia. Ciechocinek 2020” odbędzie się BEZ PUBLICZNOŚCI.

    Dodano: 2020-10-15
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI