Dobre wykształcenie i urodzenie się w mniej licznej rodzinie to czynniki dwukrotnie zwiększające ryzyko rozwoju groźnych alergii pokarmowych – wynika z badania lekarzy z kanadyjskiego uniwersytetu McGill. 

Opis badania został właśnie opublikowany w internetowym „Journal of Allergy”. Jest to pierwsza w Ameryce Północnej analiza związków między alergiami pokarmowymi a edukacją, statusem imigranckim i miejscem zamieszkania. 
„Wyniki naszego badania sugerują, że wyższy poziom edukacji może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem alergii pokarmowych” – napisano w artykule, podkreślając, że rezultaty kanadyjskiego badania są spójne z innymi badaniami analizującymi zależność między wykształceniem rodziców a alergiami. Choć mechanizm tych związków nie jest do końca jasny, to jednak kanadyjscy badacze sądzą, że „hipoteza higieny może częściowo się przyczyniać do takich rezultatów”.
Z pracy kanadyjskich lekarzy wynika, że wykształcenie i mniej liczne rodziny wpływają na to, iż dzieci rzadziej stykają się z alergenami, ponieważ częściej myją ręce, ich domy są lepiej posprzątane, mniej mają do czynienia ze zwierzętami, rzadziej zapadają na choroby wieku dziecięcego, a w razie choroby częściej leczone są antybiotykami. W dodatku lepiej wykształceni rodzice częściej stosują zalecenia amerykańskich pediatrów, by najmłodszym nie podawać niektórych pokarmów, potencjalnie wywołujących uczulenia. Kanadyjscy badacze przypominają jednak niedawne zalecenie, by zrezygnować z takiego selekcjonowania żywności dla maluchów, bo przynosi ono raczej właśnie większą podatność na alergie.
Osoby z wyższym wykształceniem są bardziej podatne na alergie na orzechy ziemne, inne orzechy, ryby i ziarno sezamowe. Wśród dzieci uczulenie na różne orzechy i ziarno sezamowe zdarza się częściej, zaś alergia na ryby i owoce morza – częściej wśród dorosłych. Mężczyzn rzadziej dotyka alergia na orzechy i skorupiaki. Uczulenie pokarmowe na skorupiaki czy inne owoce morze zdarza się zdecydowanie częściej w miastach. Wśród imigrantów ryzyko rozwoju alergii jest mniejsze, choć możliwe też jest, że po prostu rzadziej chodzą ze swoimi problemami do lekarza – wynika z artykułu w „Journal of Allergy”. 
Kanadyjscy naukowcy sygnalizują też, powołując się na badania innych lekarzy, że niektóre przyzwyczajenia żywnościowe w krajach rozwiniętych dodatkowo mogą przyczyniać się do rozwoju alergii. Ich zdaniem decyduje o tym mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców, niedobór lub nadmiar witaminy D, niedobór kwasów tłuszczowych omega-3, spożywanie przetworzonej żywności. 

PAP - Nauka w Polsce

Każdy niedobór, ale też każdy nadmiar szkodzi. Okazuje się, że dotyczy to również sfery higieny. Najważniejsze, to znaleźć złoty środek. Jeśli chodzi o żywienie, optymalni już znaleźli – Złotą Proporcję BTW...

Aktualności

  • To już… 20 lat! Program jubileuszowej konferencji w Ciechocinku

    Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia!

    8 września 2018 – Ciechocinek           Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Program:

    10.30 – 13.00 – Wystąpienia prelegentów
    - Bogdan Tkocz, prezes ZG OSO
    - Teresa Szczepanek – starszy doradca ŻO, prezes Oddziału OSO w Ustroniu, sekretarz ZG OSO

    Uroczyste wręczenie dyplomów doradcom żywieniowym, którzy w ostatnim czasie zdali pomyślnie egzamin

    W ramach prowadzonych od 2006 r. przez Katedrę i Zakład Bromatologii UM w Poznaniu badań nad wpływem ŻO na stan odżywienia i zdrowia osób stosujących ten sposób żywienia
    - prof. dr hab. Juliusz Przysławski i dr n. farm. Izabela Bolesławska
    zaprezentują wyniki ostatnich badań. Będzie to prezentacja nt. „Sposób żywienia a osoczowe stężenie aktywnych metabolitów wit. D” .
     

    Dodano: 2018-08-10
    Czytaj więcej >
  • UWAGA! Ważna informacja dotycząca Jubileuszu OSO w Ciechocinku!

    Arkadia Ciechocinek przyjmuje jedynie ZGŁOSZENIA uczestnictwa w konferencji. Nie organizuje noclegów i wyżywienia. Każdego prosimy o samodzielne wybranie sobie pensjonatu bądź hotelu. Dla ułatwienia wyboru - mapka. Np.mogą to być takie miejsca jak:
    1. Kameralna Dom Wczasowo-Wypoczynkowy

    ul. Mickiewicza 10a, tel. 54 283 44 80

    2. Willa Magnolia

    ul. Norwida 10, tel. + 48 530 515 060, tel. + 48 54 283 59 19

    3. Apartamenty MARIA

    ul. Marii Konopnickiej 29, tel. 608 014 331
    Dodano: 2018-07-17
    Czytaj więcej >
  • To już… 20 lat! Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia

    8 września 2018 – Ciechocinek

    Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Koszt: 55 zł

    Dodano: 2018-07-10
    Czytaj więcej >
  • XVII SPŁYW KAJAKOWY OPTYMALNYCH

    W 2018 zbieramy się nieopodal Częstochowy i płyniemy Liswartą i Wartą.

    Jak zawsze zapraszamy wszystkich optymalnych, ich rodziny i przyjaciół z kraju oraz reszty świata do aktywnego spędzenia kilku wakacyjnych dni na kajaku, przy ognisku wśród optymalnej braci.

     

    Dodano: 2018-06-03
    Czytaj więcej >
  • Znów aktywnie pod tężniami

    W Ciechocinku, 10 i 11 marca br., Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych po raz kolejny zorganizowało spotkanie spragnionych aktywnego wypoczynku optymalnych. Tym razem była to formuła dedykowana płci pięknej, pod hasłem „Aktywny „Dzień Kobiet” pod tężniami”.

    Ubiegłoroczna debiutancka próba okazała się na tyle udana, że postanowiliśmy po jesiennej imprezie zorganizowanej w Wielkopolsce wrócić znów na Kujawy. Naszym priorytetem jest wciąż zachęcanie osób żywiących się optymalne, a także sympatyków ŻO, do wspólnego, aktywnego spędzania czasu i wymiany doświadczeń. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, bowiem na tegorocznym wiosennym spotkaniu dużo było „nowicjuszy”, którzy szczerze komplementowali pomysły realizowane w czasie naszej imprezy. Bardzo nas to cieszy! Pozdrawiam przy okazji Sztum i okolice - i zapraszam ponownie!

    Dodano: 2018-04-06
    Czytaj więcej >
  • Wesołych Świąt!

    Życzymy wszystkim, by Święta Wielkanocne wniosły do naszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję.

    Redakcja miesięcznika „Optymalni” oraz ZG OSO

    Dodano: 2018-03-30
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI