Składnik papryki chili obniża ciśnienie krwi, dlatego dieta bogata w tę przyprawę może pomóc w prewencji nadciśnienia - wynika z chińskich badań, opublikowanych na łamach pisma 'Cell Metabolism". Naukowcy z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chongqing doszli do takich wniosków w efekcie badań prowadzonych m.in. na szczurach genetycznie predysponowanych do nadciśnienia. W jednym z doświadczeń dorosłym gryzoniom przez 7 miesięcy podawano karmę z dodatkiem kapsaicyny, odpowiedzialnej za palący smak papryki chili. Z dotychczasowych badań wynika, że związek ten może pomóc np. w zwalczaniu otyłości, gdyż pobudza metabolizm tłuszczów. Okazało się, że po czterech miesiącach takiej diety ciśnienie skurczowe (wyższe wartości ciśnienia) gryzoni zaczęło się obniżać aż osiągnęło wyraźnie niższe wartości na zakończenie obserwacji. Dalsze badania ujawniły, że kapsaicyna korzystnie wpływa na ciśnienie krwi za pośrednictwem receptora waniloidowego TRPV1 (znanego też jako receptor kapsaicyny), który jest obecny w komórkach śródbłonka wyściełających naczynia krwionośne. Skutkiem działania kapsaicyny jest wzmożenie produkcji tlenku azotu - gazu, który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i spadek ciśnienia krwi. Zdaniem prowadzącego badania Zhiming Zhu, odkrycie to wskazuje, że dieta bogata w kapsaicynę może być elementem prewencji nadciśnienia wśród osób szczególnie do niego predysponowanych. Osoby, które nie tolerują ostrego smaku chili nie powinny jednak tracić nadziei. Zhu przypomina, że w łagodniejszych odmianach papryki obecne są związki blisko spokrewnione z kapsaicyną (należące do kapsaicynoidów). 'Istnieją pewne dowody naukowe na to, że związki te działają podobnie do kapsaicyny" - podkreśla badacz. Nie są to pierwsze badania dotyczące wpływu kapsaicyny na ciśnienie krwi, ale we wcześniejszych pracach analizowano skutki krótkotrwałej ekspozycji na ten związek. Dlatego ich wyniki były sprzeczne. Zhu i jego koledzy nie zaobserwowali na przykład korzystnego działania kapsaicyny po trzech tygodniach jej podawania, a pierwsze wyraźne zmiany pojawiły się między trzecim a czwartym miesiącem testu. Autorzy pracy uważają, że wyniki uzyskane na gryzoniach powinny znaleźć odzwierciedlenie w badaniach epidemiologicznych na ludziach. Zhu już teraz dostrzega pewną prawidłowość w swoim kraju. W północno-wschodniej części Chin odsetek osób z nadciśnieniem ocenia się na ponad 20 proc., podczas gdy w rejonach południowo-zachodnich, gdzie bardzo popularne są ostre przyprawy z dużą ilością chili - na 10-14 proc. Na razie, naukowcy nie wiedzą jakie ilości papryki chili powinno się spożywać dziennie, by zapobiegać nadciśnieniu, ale planują to sprawdzić w przyszłości. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), główną przyczyną zgonów ludzi. Przyczynia się bowiem do rozwoju groźnych dla życia chorób układu sercowo-naczyniowego, jak niewydolność serca, zawał czy udar mózgu. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy obecnie 1 mld osób na świecie, ale w 2025 r. liczba ta może wzrosnąć nawet do 1,6 mld. NT stwierdza się wówczas, gdy ciśnienie skurczowe pacjenta (tzw. górne) przekracza wartość 140 mm Hg (słupka rtęci), a ciśnienie rozkurczowe (tzw. dolne) przekracza 90 mm Hg. 
(PAP)

ŹRÓDŁO:
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1621594,1,papryka-chili-na-nadcisnienie,index.html

Aktualności

  • Walne Zebranie Członków

    OGŁOSZENIE

    Zarząd Główny Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych  na podstawie uchwały ZG z dn.06.10.2018r. serdecznie zaprasza członków Stowarzyszenia na Walne Zebranie Członków, które odbędzie się dnia 09.03.2019 r. (sobota) w Audytorium Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie, Rynek Główny 17.
    Zebranie zwołane jest na godz. 11.00 w pierwszym terminie. Drugi termin określa się na godz. 11.30.

    ***
    Zgodnie z uchwałą ZG z dn.06.10.2018r. w zebraniu mogą wziąć udział tylko członkowie OSO, którzy opłacili składki członkowskie na dzień 31.12.2018r.

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • BIURO OSO - TELEFONY

    Przypominamy, że kontakt telefoniczny z nami (w sprawie zamówień, pytań, wniosków) jest możliwy pod następującymi numerami telefonów, które w ramach wolontariackiej współpracy odbiera pani Alina Szekiel z Arkadii w Katowicach:

    Numer stacjonarny: 32 616 51 82, komórkowy: 698 185 291 w godzinach:

    poniedziałek: 12.00 – 17.00

    wtorek-piątek: 9.00 – 14.00

    Bardzo prosimy o dostosowanie się do tych godzin. Pamiętajmy, że każdy powinien żyć tak, by mieć czas i na pracę, i na odpoczynek. Chcąc szacunku dla siebie – okazujmy go też innym!

    Zamówienia można składać też przez pocztę e-mail biuro@optymalni.org.pl

    Przypominamy, iż wysyłka zamówień odbywać się będzie teraz RAZ W TYGODNIU – W ŚRODY, a nie jak w ub.latach dwa razy w tygodniu, dlatego też prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość.

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • Zapraszamy na pożegnanie karnawału – optymalne, że HEJ!

    TEGO JESZCZE NIE BYŁO!

    Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych z wielką przyjemnością zaprasza Państwa na:

    Pożegnanie karnawału – optymalne, że HEJ!

    Ustroń -  02-03.03.2019 r.

    Program:

    Sobota

    10.00 – zakwaterowanie w Pensjonacie „Źródełko”

    10.30 – wykład przy kawie i cieście optymalnym:
    - Ciekawostka: „Czy Platforma Schumanna 3D wspomaga leczenie?” System, działanie i efekty zdrowotne masażu tego typu omówi naturoterapeuta Edward Sikora.
    - Komentarz nt. wykładu – możliwość zadawania pytań - mgr fizjoterapii Jacek Kruszyński

    13.00 – obiad

    15.00 – wyjazd na konny kulig do Wisły

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • To już… 20 lat! Program jubileuszowej konferencji w Ciechocinku

    Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia!

    8 września 2018 – Ciechocinek           Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Program:

    10.30 – 13.00 – Wystąpienia prelegentów
    - Bogdan Tkocz, prezes ZG OSO
    - Teresa Szczepanek – starszy doradca ŻO, prezes Oddziału OSO w Ustroniu, sekretarz ZG OSO

    Uroczyste wręczenie dyplomów doradcom żywieniowym, którzy w ostatnim czasie zdali pomyślnie egzamin

    W ramach prowadzonych od 2006 r. przez Katedrę i Zakład Bromatologii UM w Poznaniu badań nad wpływem ŻO na stan odżywienia i zdrowia osób stosujących ten sposób żywienia
    - prof. dr hab. Juliusz Przysławski i dr n. farm. Izabela Bolesławska
    zaprezentują wyniki ostatnich badań. Będzie to prezentacja nt. „Sposób żywienia a osoczowe stężenie aktywnych metabolitów wit. D” .
     

    Dodano: 2018-08-10
    Czytaj więcej >
  • UWAGA! Ważna informacja dotycząca Jubileuszu OSO w Ciechocinku!

    Arkadia Ciechocinek przyjmuje jedynie ZGŁOSZENIA uczestnictwa w konferencji. Nie organizuje noclegów i wyżywienia. Każdego prosimy o samodzielne wybranie sobie pensjonatu bądź hotelu. Dla ułatwienia wyboru - mapka. Np.mogą to być takie miejsca jak:
    1. Kameralna Dom Wczasowo-Wypoczynkowy

    ul. Mickiewicza 10a, tel. 54 283 44 80

    2. Willa Magnolia

    ul. Norwida 10, tel. + 48 530 515 060, tel. + 48 54 283 59 19

    3. Apartamenty MARIA

    ul. Marii Konopnickiej 29, tel. 608 014 331
    Dodano: 2018-07-17
    Czytaj więcej >
  • To już… 20 lat! Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia

    8 września 2018 – Ciechocinek

    Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Koszt: 55 zł

    Dodano: 2018-07-10
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI