Składnik papryki chili obniża ciśnienie krwi, dlatego dieta bogata w tę przyprawę może pomóc w prewencji nadciśnienia - wynika z chińskich badań, opublikowanych na łamach pisma 'Cell Metabolism". Naukowcy z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chongqing doszli do takich wniosków w efekcie badań prowadzonych m.in. na szczurach genetycznie predysponowanych do nadciśnienia. W jednym z doświadczeń dorosłym gryzoniom przez 7 miesięcy podawano karmę z dodatkiem kapsaicyny, odpowiedzialnej za palący smak papryki chili. Z dotychczasowych badań wynika, że związek ten może pomóc np. w zwalczaniu otyłości, gdyż pobudza metabolizm tłuszczów. Okazało się, że po czterech miesiącach takiej diety ciśnienie skurczowe (wyższe wartości ciśnienia) gryzoni zaczęło się obniżać aż osiągnęło wyraźnie niższe wartości na zakończenie obserwacji. Dalsze badania ujawniły, że kapsaicyna korzystnie wpływa na ciśnienie krwi za pośrednictwem receptora waniloidowego TRPV1 (znanego też jako receptor kapsaicyny), który jest obecny w komórkach śródbłonka wyściełających naczynia krwionośne. Skutkiem działania kapsaicyny jest wzmożenie produkcji tlenku azotu - gazu, który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i spadek ciśnienia krwi. Zdaniem prowadzącego badania Zhiming Zhu, odkrycie to wskazuje, że dieta bogata w kapsaicynę może być elementem prewencji nadciśnienia wśród osób szczególnie do niego predysponowanych. Osoby, które nie tolerują ostrego smaku chili nie powinny jednak tracić nadziei. Zhu przypomina, że w łagodniejszych odmianach papryki obecne są związki blisko spokrewnione z kapsaicyną (należące do kapsaicynoidów). 'Istnieją pewne dowody naukowe na to, że związki te działają podobnie do kapsaicyny" - podkreśla badacz. Nie są to pierwsze badania dotyczące wpływu kapsaicyny na ciśnienie krwi, ale we wcześniejszych pracach analizowano skutki krótkotrwałej ekspozycji na ten związek. Dlatego ich wyniki były sprzeczne. Zhu i jego koledzy nie zaobserwowali na przykład korzystnego działania kapsaicyny po trzech tygodniach jej podawania, a pierwsze wyraźne zmiany pojawiły się między trzecim a czwartym miesiącem testu. Autorzy pracy uważają, że wyniki uzyskane na gryzoniach powinny znaleźć odzwierciedlenie w badaniach epidemiologicznych na ludziach. Zhu już teraz dostrzega pewną prawidłowość w swoim kraju. W północno-wschodniej części Chin odsetek osób z nadciśnieniem ocenia się na ponad 20 proc., podczas gdy w rejonach południowo-zachodnich, gdzie bardzo popularne są ostre przyprawy z dużą ilością chili - na 10-14 proc. Na razie, naukowcy nie wiedzą jakie ilości papryki chili powinno się spożywać dziennie, by zapobiegać nadciśnieniu, ale planują to sprawdzić w przyszłości. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), główną przyczyną zgonów ludzi. Przyczynia się bowiem do rozwoju groźnych dla życia chorób układu sercowo-naczyniowego, jak niewydolność serca, zawał czy udar mózgu. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy obecnie 1 mld osób na świecie, ale w 2025 r. liczba ta może wzrosnąć nawet do 1,6 mld. NT stwierdza się wówczas, gdy ciśnienie skurczowe pacjenta (tzw. górne) przekracza wartość 140 mm Hg (słupka rtęci), a ciśnienie rozkurczowe (tzw. dolne) przekracza 90 mm Hg. 
(PAP)

ŹRÓDŁO:
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1621594,1,papryka-chili-na-nadcisnienie,index.html

Aktualności

  • Nie dla wszystkich wszystko zdrowe?

    Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

     

    Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

    Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

    Dodano: 2019-06-07
    Czytaj więcej >
  • Zmarł Twórca ŻO

    Mędrzec będzie żył tyle, ile żyć powinien, a nie tyle, ile żyć może.
    Seneka Starszy

    Dla tych, którzy zostają, zawsze jest za wcześnie...
    Tomasz Kwaśniewski, syn Twórcy Żywienia Optymalnego poinformował dziś na forum dr-kwasniewski.pl, iż  16 maja 2019r. zmarł we śnie Jan Kwaśniewski. Uroczystość pogrzebowa odbyła się 21 maja 2019r. i zgodnie z życzeniem zmarłego miała charakter rodzinny.
    Składam w imieniu redakcji miesięcznika „Optymalni” oraz Zarządu Głównego OSO serdeczne wyrazy współczucia najbliższej Rodzinie Doktora.

    Dodano: 2019-05-21
    Czytaj więcej >
  • Dr Gwóźdź w NTV

    11 marca br. nasza optymalna pani doktor – a od 9.03 po wyborach na WZC także wiceprezes OSO – lek. Ewa Łukaszek-Gwóźdź udzieliła wywiadu red. Januszowi Zagórskiemu w niezależnej telewizji NTV. Opublikowany 26 marca ma ponad 3 tys. wyświetleń na YouTube. Zachęcamy do udostępniania, bo warto! (red.)
    https://www.youtube.com/watch?v=-mIItVJsKs0

    Dodano: 2019-05-17
    Czytaj więcej >
  • Puzzle - moje ulubione

    Składając życzenia, życzymy sobie i bliskim, by nam się dobrze wiodło, bądź też dobrze w życiu układało. A kiedy dobrze się układa? Kiedy wszystko jest na swoim miejscu.

    Lubię to uczucie.  Z rozsypanego stosu elementów  ułożyłam całość. Puzzle jako forma rozrywki polegająca na składaniu dużego obrazka z małych fragmentów o charakterystycznych kształtach sięga XVIII w. Przez lata puzzle stały się znakomitym sposobem nie tylko na pogłębianie wiedzy poprzez zabawę, ale też na ćwiczenie umiejętności społecznych. Układanie puzzli razem z przyjaciółmi pogłębia więzi, uczy współpracy. I daje poczucie zadaniowości - układanką można się podzielić, a później złożyć ją w całość.
     

    Dodano: 2019-05-15
    Czytaj więcej >
  • WESOŁYCH ŚWIĄT!

    Wszystkim członkom i sympatykom naszego Stowarzyszenia życzymy, by te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha i spokój, ciepło i nadzieję.

    Zarząd Główny OSO

    Dodano: 2019-04-18
    Czytaj więcej >
  • Nowe władze OSO

    W dniu 9 marca 2019 r. w Jaworznie, w audytorium Miejskiej Biblioteki Publicznej odbyło się Walne Zebranie Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych im. Adama Jany. Nad poprawnością przebiegu Walnego Zebrania czuwał mecenas Tomasz Uchroński. Głównym punktem porządku obrad był wybór członków Zarządu Głównego OSO oraz wybór członków Komisji Rewizyjnej OSO. I tak wybrano nowe władze OSO w składzie:

    Zarząd Główny

    Prezes:   Ewa Borycka-Wypukoł

    V-ce Prezes: Ewa Łukaszek Gwóźdź

    V-ce Prezes: Bogdan Tkocz

    Skarbnik: Janina Kluczyńska

    Sekretarz: Teresa Szczepanek

    Członkowie: Alina Szekiel

                            Krystian Brząkalik

                        Emilian Glinkowski

                        Dominik Korzanowski

     

    Komisja Rewizyjna:

    Przewodniczący: Tadeusz Suchowiecki

    V-ce Przewodnicząca: Teresa Skoczewska

    Członkowie: Marzena Zielińska

                         Wojciech Kuder

                         Kazimierz Pipia

     

     

    Dodano: 2019-03-20
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI