Składnik papryki chili obniża ciśnienie krwi, dlatego dieta bogata w tę przyprawę może pomóc w prewencji nadciśnienia - wynika z chińskich badań, opublikowanych na łamach pisma 'Cell Metabolism". Naukowcy z Trzeciego Wojskowego Uniwersytetu Medycznego w Chongqing doszli do takich wniosków w efekcie badań prowadzonych m.in. na szczurach genetycznie predysponowanych do nadciśnienia. W jednym z doświadczeń dorosłym gryzoniom przez 7 miesięcy podawano karmę z dodatkiem kapsaicyny, odpowiedzialnej za palący smak papryki chili. Z dotychczasowych badań wynika, że związek ten może pomóc np. w zwalczaniu otyłości, gdyż pobudza metabolizm tłuszczów. Okazało się, że po czterech miesiącach takiej diety ciśnienie skurczowe (wyższe wartości ciśnienia) gryzoni zaczęło się obniżać aż osiągnęło wyraźnie niższe wartości na zakończenie obserwacji. Dalsze badania ujawniły, że kapsaicyna korzystnie wpływa na ciśnienie krwi za pośrednictwem receptora waniloidowego TRPV1 (znanego też jako receptor kapsaicyny), który jest obecny w komórkach śródbłonka wyściełających naczynia krwionośne. Skutkiem działania kapsaicyny jest wzmożenie produkcji tlenku azotu - gazu, który powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i spadek ciśnienia krwi. Zdaniem prowadzącego badania Zhiming Zhu, odkrycie to wskazuje, że dieta bogata w kapsaicynę może być elementem prewencji nadciśnienia wśród osób szczególnie do niego predysponowanych. Osoby, które nie tolerują ostrego smaku chili nie powinny jednak tracić nadziei. Zhu przypomina, że w łagodniejszych odmianach papryki obecne są związki blisko spokrewnione z kapsaicyną (należące do kapsaicynoidów). 'Istnieją pewne dowody naukowe na to, że związki te działają podobnie do kapsaicyny" - podkreśla badacz. Nie są to pierwsze badania dotyczące wpływu kapsaicyny na ciśnienie krwi, ale we wcześniejszych pracach analizowano skutki krótkotrwałej ekspozycji na ten związek. Dlatego ich wyniki były sprzeczne. Zhu i jego koledzy nie zaobserwowali na przykład korzystnego działania kapsaicyny po trzech tygodniach jej podawania, a pierwsze wyraźne zmiany pojawiły się między trzecim a czwartym miesiącem testu. Autorzy pracy uważają, że wyniki uzyskane na gryzoniach powinny znaleźć odzwierciedlenie w badaniach epidemiologicznych na ludziach. Zhu już teraz dostrzega pewną prawidłowość w swoim kraju. W północno-wschodniej części Chin odsetek osób z nadciśnieniem ocenia się na ponad 20 proc., podczas gdy w rejonach południowo-zachodnich, gdzie bardzo popularne są ostre przyprawy z dużą ilością chili - na 10-14 proc. Na razie, naukowcy nie wiedzą jakie ilości papryki chili powinno się spożywać dziennie, by zapobiegać nadciśnieniu, ale planują to sprawdzić w przyszłości. Nadciśnienie tętnicze (NT) jest, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), główną przyczyną zgonów ludzi. Przyczynia się bowiem do rozwoju groźnych dla życia chorób układu sercowo-naczyniowego, jak niewydolność serca, zawał czy udar mózgu. Szacuje się, że nadciśnienie dotyczy obecnie 1 mld osób na świecie, ale w 2025 r. liczba ta może wzrosnąć nawet do 1,6 mld. NT stwierdza się wówczas, gdy ciśnienie skurczowe pacjenta (tzw. górne) przekracza wartość 140 mm Hg (słupka rtęci), a ciśnienie rozkurczowe (tzw. dolne) przekracza 90 mm Hg. 
(PAP)

ŹRÓDŁO:
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1621594,1,papryka-chili-na-nadcisnienie,index.html

Aktualności

  • To już… 20 lat! Program jubileuszowej konferencji w Ciechocinku

    Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia!

    8 września 2018 – Ciechocinek           Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Program:

    10.30 – 13.00 – Wystąpienia prelegentów
    - Bogdan Tkocz, prezes ZG OSO
    - Teresa Szczepanek – starszy doradca ŻO, prezes Oddziału OSO w Ustroniu, sekretarz ZG OSO

    Uroczyste wręczenie dyplomów doradcom żywieniowym, którzy w ostatnim czasie zdali pomyślnie egzamin

    W ramach prowadzonych od 2006 r. przez Katedrę i Zakład Bromatologii UM w Poznaniu badań nad wpływem ŻO na stan odżywienia i zdrowia osób stosujących ten sposób żywienia
    - prof. dr hab. Juliusz Przysławski i dr n. farm. Izabela Bolesławska
    zaprezentują wyniki ostatnich badań. Będzie to prezentacja nt. „Sposób żywienia a osoczowe stężenie aktywnych metabolitów wit. D” .
     

    Dodano: 2018-08-10
    Czytaj więcej >
  • UWAGA! Ważna informacja dotycząca Jubileuszu OSO w Ciechocinku!

    Arkadia Ciechocinek przyjmuje jedynie ZGŁOSZENIA uczestnictwa w konferencji. Nie organizuje noclegów i wyżywienia. Każdego prosimy o samodzielne wybranie sobie pensjonatu bądź hotelu. Dla ułatwienia wyboru - mapka. Np.mogą to być takie miejsca jak:
    1. Kameralna Dom Wczasowo-Wypoczynkowy

    ul. Mickiewicza 10a, tel. 54 283 44 80

    2. Willa Magnolia

    ul. Norwida 10, tel. + 48 530 515 060, tel. + 48 54 283 59 19

    3. Apartamenty MARIA

    ul. Marii Konopnickiej 29, tel. 608 014 331
    Dodano: 2018-07-17
    Czytaj więcej >
  • To już… 20 lat! Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia

    8 września 2018 – Ciechocinek

    Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Koszt: 55 zł

    Dodano: 2018-07-10
    Czytaj więcej >
  • XVII SPŁYW KAJAKOWY OPTYMALNYCH

    W 2018 zbieramy się nieopodal Częstochowy i płyniemy Liswartą i Wartą.

    Jak zawsze zapraszamy wszystkich optymalnych, ich rodziny i przyjaciół z kraju oraz reszty świata do aktywnego spędzenia kilku wakacyjnych dni na kajaku, przy ognisku wśród optymalnej braci.

     

    Dodano: 2018-06-03
    Czytaj więcej >
  • Znów aktywnie pod tężniami

    W Ciechocinku, 10 i 11 marca br., Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych po raz kolejny zorganizowało spotkanie spragnionych aktywnego wypoczynku optymalnych. Tym razem była to formuła dedykowana płci pięknej, pod hasłem „Aktywny „Dzień Kobiet” pod tężniami”.

    Ubiegłoroczna debiutancka próba okazała się na tyle udana, że postanowiliśmy po jesiennej imprezie zorganizowanej w Wielkopolsce wrócić znów na Kujawy. Naszym priorytetem jest wciąż zachęcanie osób żywiących się optymalne, a także sympatyków ŻO, do wspólnego, aktywnego spędzania czasu i wymiany doświadczeń. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, bowiem na tegorocznym wiosennym spotkaniu dużo było „nowicjuszy”, którzy szczerze komplementowali pomysły realizowane w czasie naszej imprezy. Bardzo nas to cieszy! Pozdrawiam przy okazji Sztum i okolice - i zapraszam ponownie!

    Dodano: 2018-04-06
    Czytaj więcej >
  • Wesołych Świąt!

    Życzymy wszystkim, by Święta Wielkanocne wniosły do naszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję.

    Redakcja miesięcznika „Optymalni” oraz ZG OSO

    Dodano: 2018-03-30
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI