Projekt "I love bio" zrewolucjonizuje szkoły na Śląsku – donosi portal natablicy.pl

W śląskich szkołach od września 2011 ruszył projekt "I love bio". Ma przeprowadzić rewolucję w szkolnych stołówkach i zainteresować zdrową żywnością. Idea bio wciąż się jednak rozszerza. Wycieczki do gospodarstw ekologicznych to jedno z założeń projektu, w którym początkowo chodziło tylko o zmianę sposobu żywienia dzieci w szkołach, a teraz ma też zbudować społeczność ludzi zainteresowanych zdrowym jedzeniem. (...)
Najważniejszą częścią projektu pozostają szkolne sklepiki i stołówki. W ramach projektu jadłospisy na cały rok mieliby przygotowywać specjaliści, uwzględniając świeżą, lokalną, sezonową i wartościową żywność. Rolnicy dostarczaliby produkty ekologiczne i tradycyjne. Nie można zapomnieć o filtrach do wody, przyszkolnych ogródkach i kompostownikach. Nie będą już podawane produkty nadmiernie przetworzone, zawierające zbyt dużo cukru, słodzików, konserwantów, barwników i innych dodatków chemicznych czy żywność genetycznie zmodyfikowana. Rodzinne wycieczki na ekofarmy to tylko jeden ze sposobów budowania ekospołeczności. W planach są też warsztaty smaków i zdrowego gotowania, gry i konkursy off line i on line, bioambasadorzy w szkołach i fun cluby bio.
Więcej: http://natablicy.pl/podstawowka/projekt-i-love-bio-zrewolucjonizuje-szkoly-na-slasku,artykul.html?material_id=4e68a3609a22dd0e42010000

Dobrze, że widać już „światełko w tunelu”. Pozostaje teraz intensywnie pracować nad tym, by kolejnym realizowanym projektem był „I love opty”.

Aktualności

  • Optymalni na... Instagramie!
    Cześć kochani Optymalni! ❤
    Mam dla Was newsa.. tego jeszcze nie było 😱
    Powstał oficjalny INSTAGRAM Optymalnych 😍😍😍
    Dodano: 2020-12-10
    Czytaj więcej >
  • Nowa "Książka kucharska dla optymalnych"

    Zawiera ona ponad 400 przepisów, wśród których znajdziemy popularny rosół i klasyczne mielone, ale także nowatorskie sushi czy makaron konjac po chińsku. Wiele produktów użytych w przepisach to pozycje dawniej na polskim rynku mało znane, a które dziś są już w powszechnym użyciu, takie jak olej kokosowy, ser mascarpone czy wspomniany makaron konjac.

    Dodano: 2020-12-04
    Czytaj więcej >
  • Zapraszamy na spotkanie online!

    Poznański Oddział Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych zaprasza wszystkich Optymalnych oraz sympatyków

    w niedzielę 22 listopada
    o godz. 1100 

    na spotkanie ONLINE

    Dodano: 2020-11-20
    Czytaj więcej >
  • Spotkanie online! Zapraszamy!

    Zapraszamy Optymalnych oraz sympatyków

    w niedzielę 25 października
    o godz. 1100 

    Na spotkanie ONLINE

    szczegóły tutaj: https://optymalni-poznan.pl/

    Dodano: 2020-10-22
    Czytaj więcej >
  • "Wszystko dla zdrowia" - nagrania

    Z uwagi na obostrzenia, konferencja "Wszystko dla zdrowia" nie mogła się odbyć w planowanej formule. Mamy nagrania wystąpień konferencyjnych - obecnie odbywa się montaż. Płyta i materiał będą dostępne niebawem!

    (ebw)
    Dodano: 2020-10-20
    Czytaj więcej >
  • Konferencja „Wszystko dla zdrowia. Ciechocinek 2020” niestety bez publiczności

    Drodzy Państwo! Po briefingu Premiera i Ministra Zdrowia wiadomo już, że powiat aleksandrowski, w obrębie którego mieści się Ciechocinek, utrzymał się w tzw. „czerwonej strefie”. Pojawiły się także nowe obostrzenia. W związku z tym konferencja „Wszystko dla zdrowia. Ciechocinek 2020” odbędzie się BEZ PUBLICZNOŚCI.

    Dodano: 2020-10-15
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI