Internetowe pismo DNA w wydaniu z 20 stycznia 2009 r. informuje o ciekawym „odkryciu”. Tekst przesłał i przetłumaczył Bogdan Goczyński.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Teksasu (UT Southwestern Medical Center) pokazały, że osoby, które żywią się dietą niskowęglowodanową, zaspokajają swoje potrzeby energetyczne w większym stopniu poprzez utlenianie tłuszczu w wątrobie, niż osoby na diecie niskokalorycznej. Badacze mówią, że ich ustalenia mogą mieć następstwa przy leczeniu otyłości i związanych z nią chorób jak cukrzyca, insulinoodporność czy niealkoholowe otłuszczenie wątroby (nonalcoholic fatty liver resistance).
„Zamiast poszukiwać leków do zwalczania otyłości i chorób, które się z niej wywodzą, być może optymalizacja diety umożliwi nie tylko wzięcie pod kontrolę i leczenie tych chorób, ale także zapobieganie im”, powiedział dr. Jeffrey Browning, docent na Uniwersytecie Teksasu w Centrum Zaawansowanych Badań nad Obrazowaniem Chorób Wewnętrznych. Mimo, że celem studium nie było sprawdzanie, która dieta była bardziej skuteczna w traceniu wagi, badacze zaobserwowali, że średni spadek wagi dla osób na diecie niskokalorycznej wyniósł ok. pięć funtów po dwóch tygodniach, podczas gdy osoby na diecie niskowęglowodanowej straciły ok. dziewięć i pół funta. Zarówno glukoza, która jest formą cukru, jak i tłuszcz są źródłami energii, które są przetwarzane w wątrobie i używane jako źródło energii w organizmie. Glukoza może być wytwarzana z mleczanu, aminokwasów lub glicerolu. Próbując wyjaśnić, jak dieta wpływa na wytwarzanie i wykorzystanie glukozy w wątrobie, badacze losowo wyznaczyli 14 otyłych lub mających nadwagę osób dorosłych do diety niskowęglowodanowej lub niskokalorycznej i jednocześnie monitorowali siedem szczupłych osób na typowej diecie. Po dwóch tygodniach użyto zaawansowanych technik obrazowania w celu analizy owych różnych metod lub szlaków biochemicznych użytych do wytwarzana glukozy u badanych osób. „Zauważyliśmy dramatyczną zmianę w tym gdzie i jak wątroba wytwarzała glukozę, zależnie od diety,” powiedział dr. Browning. Badacze zaobserwowali, że osoby badane na diecie niskowęglowodanowej, wytwarzały więcej glukozy z mleczanu lub aminokwasów, niż osoby na diecie niskokalorycznej. „Zrozumienie w jaki sposób wątroba wytwarza glukozę w różnych warunkach dietetycznych, może pomóc nam lepiej regulować zaburzenia przemiany materii za pomocą diety,” powiedział dr. Browning. Zespół zaobserwował również, że różne diety różnie wpływały na metabolizm glukozy, przy czym osoby na diecie niskokalorycznej otrzymywały ok. 40% ich glukozy z glikogenu, który z kolei pochodzi z przyjmowanych węglowodanów i jest zatrzymywany w wątrobie do czasu, kiedy organizm będzie go potrzebował. Osoby na diecie niskowęglowodanowej, z kolei otrzymywały jedynie 20% glukozy z glikogenu. Zamiast korzystać z rezerwy glikogenu, osoby te dla zaspokojenia potrzeb energii spalały tłuszcz wątroby.
Znaczenie ustaleń polega na tym, że nagromadzenie nadmiaru tłuszczu w wątrobie może prowadzić do niealkoholowego otłuszczenia wątroby (NAFLD), choroby, która łączy się z zaburzeniami przemiany materii, jak insulinoodporność, cukrzyca i otyłość i która może prowadzić do stanów zapalnych, marskości i raka wątroby. „Wytwarzanie energii jest kosztowne dla wątroby. Wydaje się, że dla osób na diecie niskowęglowodanowej, aby ponieść ten koszt, ich wątroby muszą spalić nadmiar tłuszczu,” powiedział dr. Browning. Na podstawie swoich obserwacji badacze doszli do wniosku, że pacjenci na diecie niskowęglowodanowej zwiększali spalanie tłuszczu w całym organizmie. W następnym etapie zespół dr. Browninga zamierza podjąć badania czy zmiany jakie występują w metabolizmie, mające miejsce w wątrobie, w wyniku ograniczenia węglowodanów, mogłyby pomóc osobom z niealkoholowym otłuszczeniem wątroby.
Wyniki badań zostały opublikowane także w piśmie „Hepatology”.

Cykl Corich – przekształcenie mleczanu w glukozę w wątrobie

Tekst ukazał się w miesięczniku "Optymalni" - marzec 2009
 

Aktualności

  • Nie dla wszystkich wszystko zdrowe?

    Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

     

    Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

    Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

    Dodano: 2019-06-07
    Czytaj więcej >
  • Zmarł Twórca ŻO

    Mędrzec będzie żył tyle, ile żyć powinien, a nie tyle, ile żyć może.
    Seneka Starszy

    Dla tych, którzy zostają, zawsze jest za wcześnie...
    Tomasz Kwaśniewski, syn Twórcy Żywienia Optymalnego poinformował dziś na forum dr-kwasniewski.pl, iż  16 maja 2019r. zmarł we śnie Jan Kwaśniewski. Uroczystość pogrzebowa odbyła się 21 maja 2019r. i zgodnie z życzeniem zmarłego miała charakter rodzinny.
    Składam w imieniu redakcji miesięcznika „Optymalni” oraz Zarządu Głównego OSO serdeczne wyrazy współczucia najbliższej Rodzinie Doktora.

    Dodano: 2019-05-21
    Czytaj więcej >
  • Dr Gwóźdź w NTV

    11 marca br. nasza optymalna pani doktor – a od 9.03 po wyborach na WZC także wiceprezes OSO – lek. Ewa Łukaszek-Gwóźdź udzieliła wywiadu red. Januszowi Zagórskiemu w niezależnej telewizji NTV. Opublikowany 26 marca ma ponad 3 tys. wyświetleń na YouTube. Zachęcamy do udostępniania, bo warto! (red.)
    https://www.youtube.com/watch?v=-mIItVJsKs0

    Dodano: 2019-05-17
    Czytaj więcej >
  • Puzzle - moje ulubione

    Składając życzenia, życzymy sobie i bliskim, by nam się dobrze wiodło, bądź też dobrze w życiu układało. A kiedy dobrze się układa? Kiedy wszystko jest na swoim miejscu.

    Lubię to uczucie.  Z rozsypanego stosu elementów  ułożyłam całość. Puzzle jako forma rozrywki polegająca na składaniu dużego obrazka z małych fragmentów o charakterystycznych kształtach sięga XVIII w. Przez lata puzzle stały się znakomitym sposobem nie tylko na pogłębianie wiedzy poprzez zabawę, ale też na ćwiczenie umiejętności społecznych. Układanie puzzli razem z przyjaciółmi pogłębia więzi, uczy współpracy. I daje poczucie zadaniowości - układanką można się podzielić, a później złożyć ją w całość.
     

    Dodano: 2019-05-15
    Czytaj więcej >
  • WESOŁYCH ŚWIĄT!

    Wszystkim członkom i sympatykom naszego Stowarzyszenia życzymy, by te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha i spokój, ciepło i nadzieję.

    Zarząd Główny OSO

    Dodano: 2019-04-18
    Czytaj więcej >
  • Nowe władze OSO

    W dniu 9 marca 2019 r. w Jaworznie, w audytorium Miejskiej Biblioteki Publicznej odbyło się Walne Zebranie Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych im. Adama Jany. Nad poprawnością przebiegu Walnego Zebrania czuwał mecenas Tomasz Uchroński. Głównym punktem porządku obrad był wybór członków Zarządu Głównego OSO oraz wybór członków Komisji Rewizyjnej OSO. I tak wybrano nowe władze OSO w składzie:

    Zarząd Główny

    Prezes:   Ewa Borycka-Wypukoł

    V-ce Prezes: Ewa Łukaszek Gwóźdź

    V-ce Prezes: Bogdan Tkocz

    Skarbnik: Janina Kluczyńska

    Sekretarz: Teresa Szczepanek

    Członkowie: Alina Szekiel

                            Krystian Brząkalik

                        Emilian Glinkowski

                        Dominik Korzanowski

     

    Komisja Rewizyjna:

    Przewodniczący: Tadeusz Suchowiecki

    V-ce Przewodnicząca: Teresa Skoczewska

    Członkowie: Marzena Zielińska

                         Wojciech Kuder

                         Kazimierz Pipia

     

     

    Dodano: 2019-03-20
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI