Internetowe pismo DNA w wydaniu z 20 stycznia 2009 r. informuje o ciekawym „odkryciu”. Tekst przesłał i przetłumaczył Bogdan Goczyński.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Teksasu (UT Southwestern Medical Center) pokazały, że osoby, które żywią się dietą niskowęglowodanową, zaspokajają swoje potrzeby energetyczne w większym stopniu poprzez utlenianie tłuszczu w wątrobie, niż osoby na diecie niskokalorycznej. Badacze mówią, że ich ustalenia mogą mieć następstwa przy leczeniu otyłości i związanych z nią chorób jak cukrzyca, insulinoodporność czy niealkoholowe otłuszczenie wątroby (nonalcoholic fatty liver resistance).
„Zamiast poszukiwać leków do zwalczania otyłości i chorób, które się z niej wywodzą, być może optymalizacja diety umożliwi nie tylko wzięcie pod kontrolę i leczenie tych chorób, ale także zapobieganie im”, powiedział dr. Jeffrey Browning, docent na Uniwersytecie Teksasu w Centrum Zaawansowanych Badań nad Obrazowaniem Chorób Wewnętrznych. Mimo, że celem studium nie było sprawdzanie, która dieta była bardziej skuteczna w traceniu wagi, badacze zaobserwowali, że średni spadek wagi dla osób na diecie niskokalorycznej wyniósł ok. pięć funtów po dwóch tygodniach, podczas gdy osoby na diecie niskowęglowodanowej straciły ok. dziewięć i pół funta. Zarówno glukoza, która jest formą cukru, jak i tłuszcz są źródłami energii, które są przetwarzane w wątrobie i używane jako źródło energii w organizmie. Glukoza może być wytwarzana z mleczanu, aminokwasów lub glicerolu. Próbując wyjaśnić, jak dieta wpływa na wytwarzanie i wykorzystanie glukozy w wątrobie, badacze losowo wyznaczyli 14 otyłych lub mających nadwagę osób dorosłych do diety niskowęglowodanowej lub niskokalorycznej i jednocześnie monitorowali siedem szczupłych osób na typowej diecie. Po dwóch tygodniach użyto zaawansowanych technik obrazowania w celu analizy owych różnych metod lub szlaków biochemicznych użytych do wytwarzana glukozy u badanych osób. „Zauważyliśmy dramatyczną zmianę w tym gdzie i jak wątroba wytwarzała glukozę, zależnie od diety,” powiedział dr. Browning. Badacze zaobserwowali, że osoby badane na diecie niskowęglowodanowej, wytwarzały więcej glukozy z mleczanu lub aminokwasów, niż osoby na diecie niskokalorycznej. „Zrozumienie w jaki sposób wątroba wytwarza glukozę w różnych warunkach dietetycznych, może pomóc nam lepiej regulować zaburzenia przemiany materii za pomocą diety,” powiedział dr. Browning. Zespół zaobserwował również, że różne diety różnie wpływały na metabolizm glukozy, przy czym osoby na diecie niskokalorycznej otrzymywały ok. 40% ich glukozy z glikogenu, który z kolei pochodzi z przyjmowanych węglowodanów i jest zatrzymywany w wątrobie do czasu, kiedy organizm będzie go potrzebował. Osoby na diecie niskowęglowodanowej, z kolei otrzymywały jedynie 20% glukozy z glikogenu. Zamiast korzystać z rezerwy glikogenu, osoby te dla zaspokojenia potrzeb energii spalały tłuszcz wątroby.
Znaczenie ustaleń polega na tym, że nagromadzenie nadmiaru tłuszczu w wątrobie może prowadzić do niealkoholowego otłuszczenia wątroby (NAFLD), choroby, która łączy się z zaburzeniami przemiany materii, jak insulinoodporność, cukrzyca i otyłość i która może prowadzić do stanów zapalnych, marskości i raka wątroby. „Wytwarzanie energii jest kosztowne dla wątroby. Wydaje się, że dla osób na diecie niskowęglowodanowej, aby ponieść ten koszt, ich wątroby muszą spalić nadmiar tłuszczu,” powiedział dr. Browning. Na podstawie swoich obserwacji badacze doszli do wniosku, że pacjenci na diecie niskowęglowodanowej zwiększali spalanie tłuszczu w całym organizmie. W następnym etapie zespół dr. Browninga zamierza podjąć badania czy zmiany jakie występują w metabolizmie, mające miejsce w wątrobie, w wyniku ograniczenia węglowodanów, mogłyby pomóc osobom z niealkoholowym otłuszczeniem wątroby.
Wyniki badań zostały opublikowane także w piśmie „Hepatology”.

Cykl Corich – przekształcenie mleczanu w glukozę w wątrobie

Tekst ukazał się w miesięczniku "Optymalni" - marzec 2009
 

Aktualności

  • WESOŁYCH ŚWIĄT!

    Wszystkim członkom i sympatykom naszego Stowarzyszenia życzymy, by te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha i spokój, ciepło i nadzieję.

    Zarząd Główny OSO

    Dodano: 2019-04-18
    Czytaj więcej >
  • Nowe władze OSO

    W dniu 9 marca 2019 r. w Jaworznie, w audytorium Miejskiej Biblioteki Publicznej odbyło się Walne Zebranie Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych im. Adama Jany. Nad poprawnością przebiegu Walnego Zebrania czuwał mecenas Tomasz Uchroński. Głównym punktem porządku obrad był wybór członków Zarządu Głównego OSO oraz wybór członków Komisji Rewizyjnej OSO. I tak wybrano nowe władze OSO w składzie:

    Zarząd Główny

    Prezes:   Ewa Borycka-Wypukoł

    V-ce Prezes: Ewa Łukaszek Gwóźdź

    V-ce Prezes: Bogdan Tkocz

    Skarbnik: Janina Kluczyńska

    Sekretarz: Teresa Szczepanek

    Członkowie: Alina Szekiel

                            Krystian Brząkalik

                        Emilian Glinkowski

                        Dominik Korzanowski

     

    Komisja Rewizyjna:

    Przewodniczący: Tadeusz Suchowiecki

    V-ce Przewodnicząca: Teresa Skoczewska

    Członkowie: Marzena Zielińska

                         Wojciech Kuder

                         Kazimierz Pipia

     

     

    Dodano: 2019-03-20
    Czytaj więcej >
  • BIURO OSO - TELEFONY

    Przypominamy, że kontakt telefoniczny z nami (w sprawie zamówień, pytań, wniosków) jest możliwy pod następującymi numerami telefonów, które w ramach wolontariackiej współpracy odbiera pani Alina Szekiel z Arkadii w Katowicach:

    Numer stacjonarny: 32 616 51 82, komórkowy: 698 185 291 w godzinach:

    poniedziałek: 12.00 – 17.00

    wtorek-piątek: 9.00 – 14.00

    Bardzo prosimy o dostosowanie się do tych godzin. Pamiętajmy, że każdy powinien żyć tak, by mieć czas i na pracę, i na odpoczynek. Chcąc szacunku dla siebie – okazujmy go też innym!

    Zamówienia można składać też przez pocztę e-mail biuro@optymalni.org.pl

    Przypominamy, iż wysyłka zamówień odbywać się będzie teraz RAZ W TYGODNIU – W ŚRODY, a nie jak w ub.latach dwa razy w tygodniu, dlatego też prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość.

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • Walne Zebranie Członków

    OGŁOSZENIE

    Zarząd Główny Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych  na podstawie uchwały ZG z dn.06.10.2018r. serdecznie zaprasza członków Stowarzyszenia na Walne Zebranie Członków, które odbędzie się dnia 09.03.2019 r. (sobota) w Audytorium Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie, Rynek Główny 17.
    Zebranie zwołane jest na godz. 11.00 w pierwszym terminie. Drugi termin określa się na godz. 11.30.

    ***
    Zgodnie z uchwałą ZG z dn.06.10.2018r. w zebraniu mogą wziąć udział tylko członkowie OSO, którzy opłacili składki członkowskie na dzień 31.12.2018r.

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • Zapraszamy na pożegnanie karnawału – optymalne, że HEJ!

    TEGO JESZCZE NIE BYŁO!

    Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych z wielką przyjemnością zaprasza Państwa na:

    Pożegnanie karnawału – optymalne, że HEJ!

    Ustroń -  02-03.03.2019 r.

    Program:

    Sobota

    10.00 – zakwaterowanie w Pensjonacie „Źródełko”

    10.30 – wykład przy kawie i cieście optymalnym:
    - Ciekawostka: „Czy Platforma Schumanna 3D wspomaga leczenie?” System, działanie i efekty zdrowotne masażu tego typu omówi naturoterapeuta Edward Sikora.
    - Komentarz nt. wykładu – możliwość zadawania pytań - mgr fizjoterapii Jacek Kruszyński

    13.00 – obiad

    15.00 – wyjazd na konny kulig do Wisły

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • To już… 20 lat! Program jubileuszowej konferencji w Ciechocinku

    Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia!

    8 września 2018 – Ciechocinek           Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Program:

    10.30 – 13.00 – Wystąpienia prelegentów
    - Bogdan Tkocz, prezes ZG OSO
    - Teresa Szczepanek – starszy doradca ŻO, prezes Oddziału OSO w Ustroniu, sekretarz ZG OSO

    Uroczyste wręczenie dyplomów doradcom żywieniowym, którzy w ostatnim czasie zdali pomyślnie egzamin

    W ramach prowadzonych od 2006 r. przez Katedrę i Zakład Bromatologii UM w Poznaniu badań nad wpływem ŻO na stan odżywienia i zdrowia osób stosujących ten sposób żywienia
    - prof. dr hab. Juliusz Przysławski i dr n. farm. Izabela Bolesławska
    zaprezentują wyniki ostatnich badań. Będzie to prezentacja nt. „Sposób żywienia a osoczowe stężenie aktywnych metabolitów wit. D” .
     

    Dodano: 2018-08-10
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI