2008
Zakład Farmakologii Doświadczalnej Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej 
im. M. Mossakowskiego PAN

Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą wysokotłuszczową

Celem badań była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się tzw. "dietą Kwaśniewskiego". Ta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i szkodliwą dla zdrowia - chociaż nie opublikowano żadnych badań dotyczących jej wpływu na organizm ludzki. Grupę badaną stanowiło 30 zdrowych mieszkańców Częstochowy (17 kobiet, 13 mężczyzn, wiek 50,6+/-2,9 lat), które oświadczyły, że stosują "dietę Kwaśniewskiego" od co najmniej 1 roku (średnio przez 5,0+/-0,5 lat). W surowicy osób badanych stwierdzono podwyższony poziom kwasu beta-hydroksymasłowego (289+/-44 mM/L), bardzo wysokie stężenie cholesterolu całkowitego (282+/-9 mg/dL) i cholesterolu LDL (192+/-8 mg/dL), ale zarazem wysokie stężenie cholesterolu HDL (69+/-3 mg/dL) i niski poziom triglicerydów (103+/-8 mg/dL) oraz glukozy (89+/-1 mg/dL). Stężenia insuliny (6,5+/-0,7 mU/mL), homocysteiny (10,5+/-0,6 mM/L) i białka C-reaktywnego (2,7+/-0,8 mg/L). Stężenie triglicerydów było ujemnie skorelowane z poziomem cholesterolu HDL (r=-0,54, P=0,004), a dodatnio z poziomem insuliny (r=0,75, P<10exp-5). Chociaż w badanej grupie cholesterol całkowity i cholesterol HDL były wyraźnie podwyższone, to godne podkreślenia jest, że były to jedyne zwiększone czynniki ryzyka miażdżycy w grupie badanej. W wyniku podwyższonego cholesterolu HDL współczynnik aterogenności (iloczyn [cholesterol całkowity]/[cholesterol HDL]) wynosił u osób badanych 4,2+/-0,2, co nie wskazuje na zwiększone zagrożenie miażdżycą. Podsumowując, omówione badania nie potwierdzają hipotezy o miażdżycorodności "diety Kwaśniewskiego".
Grieb P, Kłapcińska B, Smol E, Pilis T, Pilis W, Sadowska-Krepa E, Sobczak A, Bartoszewicz Z, Nauman J, Stańczak K, Langfort J. Long-term consumption of a carbohydrate-restricted diet does not induce deleterious metabolic effects. Nutr Res. 2008;28(12):825-33. 
http://www.cmdik.pan.pl/zespoly/zfd/badania.html


2005-2011
Katedra i Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Aspekty epidemiologiczne i kliniczne diety niskowęglowodanowej „optymalnej”
dr n. farm. Izabela Bolesławska


Rok 2005 – badania pilotażowe
Od roku 2006 – ocena sposobu żywienia i ocena stanu odżywienia: badania ankietowe, badania antropometryczne, badania biochemiczne

Z „Podsumowań końcowych”
„Przeprowadzone w latach 2007 – 2011 badania dotyczące aspektów klinicznych i epidemiologicznych diety niskowęglowodanowej „optymalnej”, pozwoliły udzielić odpowiedzi na szereg pytań związanych z jej wpływem na organizm człowieka”. 

Jedna z publikacji:

Profil lipidowy, stężenia aldehydu dimalonowego oraz białka ostrej fazy w grupie osób stosujących „optymalny” model żywienia

Ocena profilu lipidowego, czynników stresu oksydacyjnego oraz stężenia białka ostrej fazy (C-reaktive protein CRP) w grupie osób stosujących dietę „optymalną”.
Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 49 kobiet i 50 mężczyzn mieszkańców Wielkopolski w wieku 25-65 lat stosujących dietę „optymalną”. Oznaczono stężenia: cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, triacylogliceroli, aldehydu dimalonowego oraz białka ostrej fazy. Obliczono stężenie LDL cholesterolu
Wyniki. Stwierdzono, że w badanej grupie kobiet i mężczyzn średnie stężenia cholesterolu całkowitego (kobiety 292±75,4 mg/dl, mężczyźni 280±72,7 mg/dl) i LDL cholesterolu (kobiety 185±67,1 mg/dl, mężczyźni 184±18,3 mg/dl) były zbyt wysokie, jednocześnie stężenie HDL cholesterolu (kobiety 87,1±27,1 mg/dl, mężczyźni 80,7±25,8 mg/dl) oraz triacylogliceroli (kobiety 89,1±43,2 mg/dl, mężczyźni 105±50,5 mg/dl) zawierały się w zakresie wartości prawidłowych. Stężenie aldehydu dimalonowego w badanej grupie kobiet kształtowało się na poziomie niższym niż w grupie kontrolnej i wynosiło 1,43±0,68 μmol/l vs. 1,79±1,18 μmol/l. W badanej grupie mężczyzn wartości tego parametru również były niższe niż w grupie kontrolnej (1,80±1,23 μmol/l vs. 2,60±2,25 μmol/l). W badanej grupie kobiet średnie wartości CRP kształtowały się na poziomie 1,82±1,36 mg/l, mężczyzn 2,24±1,79 mg/l zawierały się zatem w przedziale nie wskazującym na wysokie ryzyko rozwoju wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Izabela Bolesławska, Juliusz Przysławski, Marek Chuchracki, Adam Szczepanik – Problemy Higieny i Epidemiologii
http://www.phie.pl/phe-article.php?art=526&lng=pl

Aktualności

  • Optymalni na Festiwalu Kultury Zdrowia - Pełnia Zdrowia!

    Serdecznie zapraszamy do Chorzowa na wydarzenie Festiwalu Kultury Zdrowia - Pełnia Zdrowia powstałe we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Optymalnych.
    Prelegentką jest znana z łamów naszego miesięcznika "Optymalni" dr Ewa Łukaszek-Gwóźdź.
    Pokażmy wszystkim - swoją obecnością i własnym przykładem - że jest możliwe przywracanie zdrowia żywieniem.

     

    Dodano: 2019-09-26
    Czytaj więcej >
  • Zapraszamy na OPTYMALNY ZIOŁOWY WEEKEND

    ZJAZD RODZIN OPTYMALNYCH W USTRONIU 2019

    „ZIOŁA W KUCHNI OPTYMALNEJ”

    Zapraszamy na OPTYMALNY ZIOŁOWY WEEKEND do Ustronia i Brennej w dniach 28-29.09.2019 r. połączony  z warsztatami w Domu Zielin „Przytulia” w Brennej

    …a także z  grillem, bankietem, tańcami i muzyką  w przepięknej  Willi „KRAJ”, ul. Mickiewicza 3, położonej w samym centrum Ustronia, w tajemniczym Parku Zdrojowym

    Dodano: 2019-09-16
    Czytaj więcej >
  • Spotkajmy się w Ciechocinku - 14 września!

    Drodzy Optymalni Przyjaciele!

    Zbliża się wrzesień i jak co roku zapraszamy na spotkanie do Ciechocinka. To już 5 takie spotkanie, dlatego chcielibyśmy, by było wyjątkowe. Zapraszamy do udziału w nim wszystkich Optymalnych zakochanych w Ciechocinku i spragnionych wymiany doświadczeń z innymi Optymalnymi. Jak ważne i miłe to chwile potwierdzi to każdy, kto choć raz był uczestnikiem takiego spotkania.

    Uwaga! Będzie to JEDYNE spotkanie Optymalnych w Ciechocinku w tym roku!

    Dodano: 2019-07-26
    Czytaj więcej >
  • XVIII SPŁYW KAJAKOWY OPTYMALNYCH

    Jak zawsze zapraszamy wszystkich optymalnych, ich rodziny i przyjaciół z kraju oraz reszty świata do aktywnego spędzenia kilku wakacyjnych dni na kajaku, przy ognisku, wśród optymalnej braci - tym razem 01-04. 08. 2019r.

    Płyniemy pięknym odcinkiem Obry. To jeden z najpopularniejszych szlaków Ziemi Lubuskiej. Rzeka, chociaż nizinna, potrafi zaskoczyć szybkim nurtem, pięknymi zakolami i urwistymi brzegami. To niezwykle ciekawe miejsca pod względem przyrodniczym i urbanistycznym. Wystarczy wymienić Pszczewski Park Krajobrazowy czy Międzyrzecki Rejon Umocnień.

    Dodano: 2019-06-28
    Czytaj więcej >
  • Nie dla wszystkich wszystko zdrowe?

    Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

     

    Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

    Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

    Dodano: 2019-06-07
    Czytaj więcej >
  • Zmarł Twórca ŻO

    Mędrzec będzie żył tyle, ile żyć powinien, a nie tyle, ile żyć może.
    Seneka Starszy

    Dla tych, którzy zostają, zawsze jest za wcześnie...
    Tomasz Kwaśniewski, syn Twórcy Żywienia Optymalnego poinformował dziś na forum dr-kwasniewski.pl, iż  16 maja 2019r. zmarł we śnie Jan Kwaśniewski. Uroczystość pogrzebowa odbyła się 21 maja 2019r. i zgodnie z życzeniem zmarłego miała charakter rodzinny.
    Składam w imieniu redakcji miesięcznika „Optymalni” oraz Zarządu Głównego OSO serdeczne wyrazy współczucia najbliższej Rodzinie Doktora.

    Dodano: 2019-05-21
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI