Informacja PAP z listopada 2009
Antybiotyki w Polsce są nadużywane: choć służą do zwalczania infekcji bakteryjnych, często niepotrzebnie stosuje się je także w leczeniu wywoływanej przez wirusy grypy i przeziębień.
"Pod względem ilości zużywanych antybiotyków Polska znajduje się w europejskiej czołówce. Często są one zażywane niezgodnie z zaleceniami lekarzy, co prowadzi do powstawania coraz większej liczby opornych na nie bakterii. Efektem może być ich nieskuteczność w przyszłych pokoleniach" - uważa Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Katowicach, Grzegorz Hudzik. 
(...) "Chorzy traktują antybiotyki jak cudowny lek. Uważa się, że ich wynalezienie było największym zwrotem w historii medycyny. Dlatego przez lata ugruntowało się przekonanie, że jest to panaceum na wszystkie dolegliwości" - wyjaśnia dr Madej. Potwierdzają to statystyki, które pokazują, że Polacy najwięcej antybiotyków zażywają w zimie, gdy dominują infekcje wirusowe, a nie bakteryjne. (...) Antybiotyki to naturalne, wtórne produkty metabolizmu drobnoustrojów, które stosuje się w leczeniu wszelkiego rodzaju zakażeń bakteryjnych. W wyniku ich działania komórki bakteryjne umierają lub mają ograniczone możliwości rozmnażania się. Pierwszym antybiotykiem była penicylina, którą wynalazł w 1928 r. Alexander Fleming.

Informacja PAP z czerwca 2011
Rosnące wykorzystanie antybiotyków na brytyjskich fermach, zwłaszcza cefalosporyn, stymuluje rozwój groźnych i szczególnie odpornych superbakterii. W ocenie niektórych ekspertów, antybiotyki powinny być zastrzeżone do użytku dla ludzi.
Cefalosporyny - jeden z najskuteczniejszych antybiotyków półsyntetycznych, o szerokim spektrum działania bakteriobójczego - jest coraz szerzej stosowany w hodowli zwierząt. Jest jednym z trzech antybiotyków, mających - według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) - żywotne znaczenie w leczeniu chorób u ludzi. 
Pozostałe dwa to: fluorochinolony (grupa chemioterapeutyków o działaniu bakteriobójczym) oraz makrolidy - grupa antybiotyków o działaniu bakteriostatycznym.
Z opublikowanych w piątek danych brytyjskiej organizacji ochrony zdrowia (HPA) wynika, że wyraźny wzrost liczby zakażeń bakteriami odpornymi na cefalosporyny jest "niepokojący z punktu widzenia stanu zdrowia ludzi na świecie".
W latach 2003-2007 HPA odnotowywała mniej niż pięć takich przypadków rocznie, ale za to w pierwszych 22 tygodniach 2011 roku doliczyła się ich 657, czyli dwa razy więcej niż w całym 2010 roku. Niektóre przypadki zakończyły się śmiercią pacjentów.
Rosnące zastosowanie silnych antybiotyków w hodowli zwierząt uznane jest za istotny czynnik sprzyjający rozwojowi superodpornych bakterii: gronkowca, salmonelli i nowego, groźnego szczepu E.coli. Odporne szczepy bakteryjne mogły przedostać się także do roślin. 
Powodem są nowoczesne techniki hodowlane wymuszające, ze względów ekonomicznych, stłoczenie zwierząt na małej powierzchni. W tych warunkach infekcje wśród zwierząt szerzą się szybciej, a weterynarze coraz częściej sięgają po antybiotyki.
W ubiegłym miesiącu brytyjscy naukowcy wykryli w krowim mleku nowy szczep superbakterii MRSA (ang. methicyllin-resistant Staphylococcus aureus, gronkowiec złocisty odporny na metycylinę). Wprawdzie proces pasteryzacji zabija go, ale zachodzi ryzyko, iż infekcja może przenosić się ze zwierząt na ludzi.
Z wyliczeń WHO wynika, że z powodu infekcji bakteriami odpornymi na antybiotyki w UE co roku umiera 25 tys. ludzi.

Informacja PAP z września 2011
Kanadyjscy badacze odkryli, że odporność bakterii na antybiotyki istniała już 30 tys. lat temu, choć wówczas leków takich nie było. Do tych wniosków doprowadziły ich badania bakterii znalezionych w wiecznej zmarzlinie. 
Badania naukowców z McMaster University zostały w minionym tygodniu opublikowane w "Nature". Jak podano w komunikacie uniwersytetu, materiał genetyczny bakterii z czasów mamutów znaleziono geny, które już wówczas były odporne na antybiotyki. Okazuje się więc, że współczesna zdolność bakterii do tworzenia mechanizmów obronnych przed antybiotykami, powiększana nadmiernym używaniem antybiotyków w leczeniu, ma bardzo stare genetyczne korzenie. 
Jak wyjaśniał agencji "The Canadian Press" Gerry Wright, szef naukowy Institute for Infectious Disease Research (instytutu chorób zakaźnych) na McMaster University, około 80 proc. współcześnie stosowanych antybiotyków pochodzi od bakterii żyjących w ziemi. Lekooporne geny bakterii z wiecznej zmarzliny na Jukonie znaleziono właśnie w bakteriach egzystujących w ziemi 30 tys. lat temu. 
Następnym etapem badań będzie analiza genetyczna bakterii sprzed nawet miliona lat - wyjaśnia komunikat McMaster University. 
Kanadyjscy naukowcy stwierdzają w swoim badaniu, że kiedy 70 lat temu pojawiły się pierwsze antybiotyki, bakterie były już przygotowane do radzenia sobie z nimi, a pojawienie się szczepów bakterii odpornych na antybiotyki było tylko kwestią czasu. 
- Bawimy się rzeczami, których tak naprawdę nie rozumiemy - ostrzegł Wright. Podkreślił, że przy opracowywaniu nowych leków trzeba być świadomym, iż w naturze istnieją mechanizmy jeszcze nam nieznane. - Antybiotyki są częścią ekologii planety, zatem jeśli sądzimy, że opracowaliśmy lekarstwa, na które nie pojawi się odporność, żyjemy złudzeniami. To część naszego naturalnego środowiska, zatem musimy być wyjątkowo ostrożni używając lekarstw. Mikroorganizmy opracowały sposób jak ominąć te przeszkody zanim jeszcze my wymyśliliśmy nowe leki - dodał Wright cytowany w komunikacie McMaster.


Zagrożenie jest realne. Tegoroczna epidemia spowodowana przez super-bakterię EHEC (enterokrwotoczny szczep bakterii Escherichia coli) była przyczyną śmierci 50 osób. Łącznie zachorowało 3469 osób. Pora byśmy przejrzeli na oczy i zaczęli dbać o powrót do normalności – i w hodowli, i we własnym życiu. Optymalni mogą i powinni w tym pomóc. 


źródła: 
http://kobieta.interia.pl/zdrowie/terapie/news/antybiotyki-nie-dzialaja-na-grype,1399192,1663
http://fakty.interia.pl/raport/epidemia-bakterii-w-europie/news/farmerzy-podaja-zwierzetom-antybiotyki-stad-superbakterie,1656296
http://odkrywcy.pl/kat,111394,title,Bakterie-odporne-na-antybiotyki-istnialy-juz-30-tys-lat-temu,wid,13747369,wiadomosc.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80620,10012762,Koniec_epidemii_EHEC_w_Niemczech__Lacznie_3469_zachorowan.html

Aktualności

  • Spotkajmy się w Ciechocinku - 14 września!

    Drodzy Optymalni Przyjaciele!

    Zbliża się wrzesień i jak co roku zapraszamy na spotkanie do Ciechocinka. To już 5 takie spotkanie, dlatego chcielibyśmy, by było wyjątkowe. Zapraszamy do udziału w nim wszystkich Optymalnych zakochanych w Ciechocinku i spragnionych wymiany doświadczeń z innymi Optymalnymi. Jak ważne i miłe to chwile potwierdzi to każdy, kto choć raz był uczestnikiem takiego spotkania.

    Uwaga! Będzie to JEDYNE spotkanie Optymalnych w Ciechocinku w tym roku!

    Dodano: 2019-07-26
    Czytaj więcej >
  • XVIII SPŁYW KAJAKOWY OPTYMALNYCH

    Jak zawsze zapraszamy wszystkich optymalnych, ich rodziny i przyjaciół z kraju oraz reszty świata do aktywnego spędzenia kilku wakacyjnych dni na kajaku, przy ognisku, wśród optymalnej braci - tym razem 01-04. 08. 2019r.

    Płyniemy pięknym odcinkiem Obry. To jeden z najpopularniejszych szlaków Ziemi Lubuskiej. Rzeka, chociaż nizinna, potrafi zaskoczyć szybkim nurtem, pięknymi zakolami i urwistymi brzegami. To niezwykle ciekawe miejsca pod względem przyrodniczym i urbanistycznym. Wystarczy wymienić Pszczewski Park Krajobrazowy czy Międzyrzecki Rejon Umocnień.

    Dodano: 2019-06-28
    Czytaj więcej >
  • Nie dla wszystkich wszystko zdrowe?

    Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

     

    Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

    Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

    Dodano: 2019-06-07
    Czytaj więcej >
  • Zmarł Twórca ŻO

    Mędrzec będzie żył tyle, ile żyć powinien, a nie tyle, ile żyć może.
    Seneka Starszy

    Dla tych, którzy zostają, zawsze jest za wcześnie...
    Tomasz Kwaśniewski, syn Twórcy Żywienia Optymalnego poinformował dziś na forum dr-kwasniewski.pl, iż  16 maja 2019r. zmarł we śnie Jan Kwaśniewski. Uroczystość pogrzebowa odbyła się 21 maja 2019r. i zgodnie z życzeniem zmarłego miała charakter rodzinny.
    Składam w imieniu redakcji miesięcznika „Optymalni” oraz Zarządu Głównego OSO serdeczne wyrazy współczucia najbliższej Rodzinie Doktora.

    Dodano: 2019-05-21
    Czytaj więcej >
  • Dr Gwóźdź w NTV

    11 marca br. nasza optymalna pani doktor – a od 9.03 po wyborach na WZC także wiceprezes OSO – lek. Ewa Łukaszek-Gwóźdź udzieliła wywiadu red. Januszowi Zagórskiemu w niezależnej telewizji NTV. Opublikowany 26 marca ma ponad 3 tys. wyświetleń na YouTube. Zachęcamy do udostępniania, bo warto! (red.)
    https://www.youtube.com/watch?v=-mIItVJsKs0

    Dodano: 2019-05-17
    Czytaj więcej >
  • Puzzle - moje ulubione

    Składając życzenia, życzymy sobie i bliskim, by nam się dobrze wiodło, bądź też dobrze w życiu układało. A kiedy dobrze się układa? Kiedy wszystko jest na swoim miejscu.

    Lubię to uczucie.  Z rozsypanego stosu elementów  ułożyłam całość. Puzzle jako forma rozrywki polegająca na składaniu dużego obrazka z małych fragmentów o charakterystycznych kształtach sięga XVIII w. Przez lata puzzle stały się znakomitym sposobem nie tylko na pogłębianie wiedzy poprzez zabawę, ale też na ćwiczenie umiejętności społecznych. Układanie puzzli razem z przyjaciółmi pogłębia więzi, uczy współpracy. I daje poczucie zadaniowości - układanką można się podzielić, a później złożyć ją w całość.
     

    Dodano: 2019-05-15
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI